19°C
Mostar 20°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

22.06.2021 / 10:50 KORONAVIRUS - Dnevni bilans

Kanton Sarajevo: Sedam novozaraženih koronavirusom

Kanton Sarajevo: Sedam novozaraženih koronavirusom
Foto: Arhiv
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je evidentirano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 504 uzorka. U istom periodu od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i nije bilo preminulih.

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 46 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 28, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 18. Nema pacijenata na respiratoru, a kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedna hospitalizirana osoba u Općoj bolnici.

U protekla 24 sata, sa bolničkog liječenja su otpuštene dvije osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 158 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 844 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.627 osoba zaraženih koronavirusom i 51.186 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 11.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 58 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 73 brisa, a sa ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno su uzeta 282 brisa za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 158 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 159 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da je danas u Zetri planirana vakcinacija 250 građana kojima je upućen poziv na vakcinaciju, kao i revakcinacija onkoloških pacijenata, te vakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz JU Dom zdravlja mole građane da ne dolaze samoinicijativno na revakcinaciju Pfizer vakcinom i poručuju da će biti pozvani po primitku novih količina ovih vakcina. Napominju da se revakcinacija Pfizer vakcinom može izvršiti tri do šest sedmica od prve vakcinacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo