9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.06.2021 / 16:28 KORONAVIRUS - Raste broj zaraženih

Pandemija COVID-19 izmiče kontroli u Afganistanu

Pandemija COVID-19 izmiče kontroli u Afganistanu

Pandemija COVID-19 izmiče kontroli u  Afganistanu, rastući za 2.400 posto u prošlom mjesecu, puneći bolnice i crpeći medicinske resurse, saopćila je Federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u četvrtak.

Više od trećine testiranja izvedenih u prošloj sedmici pokazala su se pozitivnim, saopćila je federacija.

- Afganistan je dostigao kriznu tačku u borbi na suzbijanju COVID-9 jer su bolnički kreveti puni pacijenata u prijestolnici Kabulu i u brojnim regijama – navodi  Nilab Mobarez, vršilac dužnosti predsjednika Društva afganistanskog Crvenog polumjeseca, u izjavio koju je objavila Federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Rast broja zaraženih vrši intenzivni pritisak na zemlju u kojoj milioni ljudi već žive u siromaštvu, i zdravstveni resursi su slabi.

Zdravstvene službe u četvrtak su registrovale 2.313 pozitivnih slučajeva i zabilježile su 101 preminulu osobu od COVID-19 u proteklih 24 sata.  Zvaničnici i eksperti tvrde da mali broj testiranja znači da su zvanične brojke dramatično više od objavljenih.

Afganistanski krhki zdravstveni sistem narušen je decenijama ratova. Nasilje je poraslo u posljednjim mjesecima, uz najavljeno povlačenje snaga pod američkim vodstvom u septembru i zakočene mirovne razgovore između afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika.

Velike bolnice zatvorile su svoja vrata u ovoj sedmici za nove pacijente od COVID-19 nakon što ih je priliv novozaraženih ostavio bez kreveta i stvorio je nestašice medicinskog kisika.

Federacija je upozorila da nedovoljan pristup vakcinama i ustručavanje stanovništva od vakcinacije pogoršavaju situaciju. Manje od 0,5 posto Afganistanaca u potpunosti je vakcinisano.

Oko 700.000 doza kineskih Sinopharm vakcina stiglo je u zemlju u prošloj sedmici, omogućujući vlastima da započnu novi krug kampanje  vakcinacije.

Federacija sarađuje s afganistanskim vlastima na omogućavanju još resursa i intenziviranju proizvodnje novih količina kisika, sudeći po riječima Necephora Mghendija,  čelnika afganistanskog odijela Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

- Još međunarodne pomoći potrebno nam je da pobijedimo u ovoj trci protov virusa, kako bismo spasili hiljade života - kazao je on, prenosi Reeuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo