13°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

11.06.2021 / 17:28 KORONAVIRUS - Koronavirus

Srbija odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina

Srbija odobrila Pfizerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina
Foto: Ilustracija

Agencija za lijekove i medicinska sredstava Srbije zaključila je da se vakcina kompanije Pfizer/Biontech može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina.

Kako navode iz Agencije za lijekove, potvrđeno je da su se stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbjednost i efikasnost vakcine, prenosi RTS.

Dodaje se da su eksperti Agencije od podnošenja zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom rigorozno kontrolisali sve naučne podatke u ovom kontekstu iz kliničkih ispitivanja koja je proizvođač sproveo u drugim zemljama.

Navodi se da su članovi komisije za humane lijekove Agencije, eminentni stručnjaci iz oblasti farmacije i medicine, provjerili sve materijale prije današnjeg vanrednog sastanka.

- Nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lijekove, ALIMS je odobrio primjenu vakcine protiv kovida 19 proizvođača Pfizer/Biontech za uzrast od 12 do 15 godina starosti - stoji u saopštenju.

Agencija dodaje i da se kompletiranjem svih postupaka mogu započeti aktivnosti drugih nadležnih institucija, stručnih komisija i tijela nadležnih za imunizaciju, ali i pedijatriju kako bi se ispunili neophodni uslovi i definisali dodatni kriterijumi prije nego što zaista započne primjena vakcine na ovom uzrastu, odnosno imunizacija djece protiv kovida 19.

- ALIMS i njeni stručnjaci su ovime još jednom pokazali da velikim trudom i dobrom organizacijom mogu da blagovremeno dođu do odgovora na pojedine zahtjeve, u potpunosti poštujući sve regulatorne zahtjeve i norme. A sve to sa ciljem kako bi se zaštitilo zdravlje, pa i životi građana Srbije, uz poseban oprez kada je riječ o osetljivim kategorijama stanovništva kao što su djeca - zaključuje se u saopštenju.(Vijesti.ba)

Izdvajamo