10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

11.06.2021 / 10:03 KORONAVIRUS - Protekla 24 sata

KS: 13 novozaraženih, nema preminulih

KS: 13 novozaraženih, nema preminulih
Foto: Arhiv
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 13 osoba od testiranih 444. Od Covid-infekcije se oporavilo 12 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih sedam osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 50 pacijenata, i to u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, s liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 207 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.007 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.554 osobe zaražena koronavirusom i 51.064 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 53 pacijenta, od kojih niti jedan nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 81 PCR uzorak.

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 1.415 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas, a planiran je nastavak vakcinacije zaposlenika Ujedinjenih nacija i to vakcinama koje je osigurala ova organizacija.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo