17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

08.06.2021 / 18:04 BiH - Reakcija

Nikšić: Cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod

Nikšić: Cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod

Presuda Ratku Mladiću, tačnije, potvrda prvostepene presude, potvrda je ranije izrečenih presuda u istom sudu o genocidnom karakteru ratovanja protiv Bosne i Hercegovine.

Sada je nedvosmisleno jasno da je cilj vojnog i političkog vrha RS-a bio da istrijebi jedan narod, bar u dijelovima BiH u kojima su bili vlast.

Mladić, kao glavnokomandujući, znao je za zločine i učestvovao je u njihovom planiranju i izvršenju. Time je potvrđen hijerarhijski ustroj zločina, što ga čini planiranim, masovnim zločinom protiv čovječnosti. Iako nije praksa komentirati presude, nego ih provoditi, možemo govoriti o posljedicama presude, kao i očitim vezama ključnih ljudi VRS sa političkim vrhom u činjenju zločina.


To znači da više ne bi smjelo doći do negiranja genocida, što za sobom povlači i što hitniju potrebu za donošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida. Vjerujem da je ova presuda pobjeda civilizacijskog karaktera, jer je neovisni sud donio barem djelić pravde za žrtve, a pred političke elite koje relativiziraju zločin postavio ultimatum da krenu u proces suočavanja sa prošlošću i traženjem modela priznavanja zločina, ali i zaokreta u politici po uzoru na Njemačku nakon sloma nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Nadamo se da ćemo u nekom trenutku, u bližoj ili daljoj prošlosti, na osnovu ovakvih presuda, dobiti Vilija Branta unutar političkih struktura Srbije i entiteta RS-a, koji će se jasno i nedvosmisleno pokloniti žrtvama onih koji su svojim djelima opteretili jedan čitav narod.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo