21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

08.06.2021 / 17:35 BiH - Reakcija na presudu

Džaferović: Zaokružena slika o političkom i vojnom rukovodstvu RS

Džaferović: Zaokružena slika o političkom i vojnom rukovodstvu RS
Foto: FENA

Na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je kriv Ratko Mladić, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Nijedna kazna ne može vratiti u život ubijene, niti može osigurati potpunu pravdu, ako imamo u vidu monstruoznost zločina opisanih u presudi - rekao je Džaferović na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon što je ratnom zločincu Ratku Mladiću danas u Hagu izrečena kazna doživotnog zatvora.

- Ipak, činjenica da je Mladiću izrečena najteža kazna propisana Statutom, kazna doživotnog zatvora, predstavlja djelimičnu pravdu i satisfakciju za žrtve. Važno je da takav zločinac više nikada ne bude na slobodi. Važno je da su pred licem cijelog svijeta njegova zlodjela iz proteklog rata nazvana pravim imenom. Važno je da će ga civilizirani svijet nakon ove presude pamtiti samo kao ratnog zločinca i ništa više - navodi Džaferović.


Kaže kako mu je žao što ovaj, kao ni drugi sudovi ranije, nije imao snage i hrabrosti da konstatuje da je genocid, osim u Srebrenici, počinjen i u Prijedoru, Kotor Varoši, Foči, Vlasenici, Sanskom Mostu, Ključu i drugim općinama u BiH, jer je to očigledna činjenica.

- Nju je na koncu priznao i sam Mladić, kada je još 1992. godine na tzv. Skupštini srpskog naroda kazao da je to što se od njega traži genocid. Uprkos tome, ostaje činjenica da su zločini u navedenim, kao i u drugim općinama širom BiH, uključeni u ovu presudu, te da su kvalificirani kao zločin protiv čovječnosti, što je kvalifikacija kojom su pred nirnberškim tribunalom opisana nacistička zlodjela - kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, značaj ove presude je i u tome što je nakon presuda političkom, zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu RS-a. Nakon ovih presuda, dodaje Džaferović, niko više neće moći ustvrditi da je politički i vojni poduhvat na čelu s Karadžićem i Mladićem bio legitiman.

- Kao što je utvrđeno u presudama, to je bio udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja etnički čistih teritorija, a koji je rezultirao genocidom, istrebljenjem, logorima, silovanjima, premlaćivanjima, uništavanjem imovine i vjerskih objekata.

Ovom presudom, uz presudu Stanišiću i Simatoviću, sud uz Hagu završava svoj posao koji ima izuzetan historijski značaj. Bio je to prvi put nakon nirnberškog tribunala da jedan sud procesuira razne zločine s ciljem zaštite univerzalne pravde i slanja jasne poruke međunarodne zajednice da zločin neće ostati nekažnjen - govori Džaferović.

Ocjenjuje da rad Haškog tribunala ima neprocjenjiv historijski značaj, kada je u pitanju dostizanje pravde i istine, a samim tim i za jačanje mira u BiH i regionu, prenose Vijesti.ba.

- Ne može biti trajnog mira bez istine i pravde, a zahvaljujući Haškom tribunalu dostignuta je makar djelimična pravda, a haške presude su ono što je najbliže istini. Iz rada Haškog tribunala moraju se izvući ozbiljne pouke, kako u BiH, tako i u njenom susjedstvu.

Prije svega, podržavam žrtve u njihovim zahtjevima za sve moguće oblike naknade štete i svaku vrstu satisfakcije. Pozivam sve u BiH da što prije prihvate presude Haškog tribunala, jer to će se u konačnici morati desiti. Pitanje je samo vremena - jasan je Džaferović.

Potcrtava da će se presude međunarodnih sudova morati prihvatiti i provesti, jer drugog puta nema. Presude međunarodnih sudova, uključujući Međunarodni sud pravde, Haški tribunal i Evropski sud za ljudska prava, dodaje, nemaju alternativu.

- Pozivam sve snage u BiH i regionu, koje još uvijek sanjaju o ratnim ciljevima, teritorijalne i daljnje etničke podjele BiH, da se konačno probude, prestanu s lažima i prihvate istinu. Svoje retrogradne ciljeve nikada neće ostvariti. Mogu samo ugroziti mir i stabilnost.

U interesu svih treba nastaviti s izgradnjom efikasne i funkcionalne države BiH i osiguranjem ravnopravnosti svih ljudi na cijeloj njenoj teritoriji, posebno porvratnika. Zato ih pozivam da budu svjesni ove i presude Karadžiću i dobro paze kakav odnos imaju prema državi BiH i ljudskim pravima svih građana.

Pozivam susjede BiH, čija je uloga u ratu u BiH utvrđena presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, da prije svega poštuju te presude, da prestanu davati utočište presuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima, te da ih izruče BiH. To je osnova za izgradnju budućih odnosa i rješavanje otvorenih pitanja - napominje Džaferović.

Nedopustivim karakteriše miješanje u unutrašnje stvari u BiH, jer samo kao ravnopravni partneri možemo i trebamo ići naprijed u izgradnji naših međusobnih odnosa.

Pozvao je visokog predstavnika i Vijeće za implementaciju mira da konačno donesu zakon o zabrani negiranja genocida, prenose Vijesti.ba.

- To je jedini način da se konačno zaustavi sistemsko negiranje genocida i slavljenje njegovih počinilaca, što je ključni preduslov za stvaranje jednog normalnog ambijenta u BiH - dodao je Džaferović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo