10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

07.06.2021 / 23:46 KORONAVIRUS - Njemački univerzitet

Kombinacija različitih vrsta vakcina povećava imunitet

Kombinacija različitih vrsta vakcina povećava imunitet
Ilustracija

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost glede stvaranja imuniteta, priopćio je Univerzitet Sarske u ponedjeljak.

„Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile AstraZenecu, a kao drugu Biontech/Pfizer, zabilježena je osjetno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze cjepiva AstraZeneca“, stoji u priopćenju Univerziteta Sarske u Saarbrueckenu.

Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije vakcine Biontech/Pfizer.

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nedvojbenim rezultatom“, preporučuju vakcinisanje različitim vrstama vakcina.

Biontech/Pfizer spada u noviju generaciju tzv. mRNA cjepiva, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih cjepiva.

Kako naglašavaju znanstvenici sa Univerziteta u Sarskoj, aktuelna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja glede učinkovitost i po spolu ili starosnoj dobi.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo