1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

04.05.2021 / 11:05 KORONAVIRUS - Sarajevo

Varhelyi donio 10.500 vakcina: EU pokazuje da brine za BiH

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg stigli su u Sarajevo i donijeli 10.500 vakcina kompanije Pfizer.

Njih su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Radi se o prvom kontingentu vakcina, a iz Evropske komisije je saopšteno da bi BiH trebala od EU dobiti 214.000 vakcina.

“Isporuke će biti redovne i na sedmičnom nivou, počevši od danas do augusta. Za Zapadni Balkan je predviđeno više od 650.000 vakcina, a Bosna i Hercegovina će dobiti 213.822 kao pomoć za zdravstvene radnike i ranjive kategorije”, saopćeno je iz Evropske komisije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija se zahvalio Verhelyju na dolasku, Ali i Vladi Austrije.

“Ovo je prva zvanična isporuka vakcina preko EU. Radi se o 10.800 doza koje će svake sedmice stizati u BiH. Očekujemo vrlo brzo dogovor oko isporuke vakcina AstraZeneca”,kazao je Tegeltija.

On je dodao kako će BiH biti isporučeno nešto više od 800.000 doza.

“Do kraja drugog kvartala ove godine bit ćemo blizu milion doza. Ostaje nam dalje da radimo na nabavci novih doza. Također, očekujemo da entiteti kroz direktnu nabavku pribave određeni broj”, kazao je Zoran Tegeltija.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhely je istakao kako je sretan što je danas u Sarajevu, te je istakao kako je ovo važan dan i velik dan jer na ovaj način EU pokazuje da brine o BiH.

“Ovo je vrlo važan moment za podsticaj vakcinacije u BiH. Moramo osigurati vakcine za medicinske radnike koji su na prvoj liniji. BiH će dobiti više od 200.000 vakcina na ovaj način, a cijela regija više od 600.000. Ovo je samo početak, jer moramo vakcinisati sve, a to nije nimalo lagan zadatak”, kazao je on.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo