19°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.05.2021 / 17:45 KORONAVIRUS - Koronavirus

Vakcinisani i oporavljeni Nijemci izuzeti iz pandemijskih restrikcija

Vakcinisani i oporavljeni Nijemci izuzeti iz pandemijskih restrikcija
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Nijemci koji su u potpunosti vakcinisani ili su prebolovali Covid-19 trebali bi biti izuzeti od mnogih oštrih restrikcija u zemlji prema novim pravilima koja će biti uvedena ove sedmice.

Kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel i njihovi koalicijski partneri iz socijaldemokratske stranke potpisali su nacrt novih pravila, navodi se u pismu kancelarkinog ureda koje je dpa dobio na uvid u ponedjeljak.

Nova pravila uključuju veći pristup trgovinama i drugim uslugama, kao i izuzeće od noćnog policijskog sata i restrikcije privatnih kontakata.

Promjene takođe znače da bi oko osam posto populacije koja je potpuno vakcinisana i tri miliona koji su se oporavili trebali, na primjer, moći ući u prodavnice ili otići do frizera bez da imaju negativan nalaz.

Od njih se takođe neće tražiti karantin nakon povratka u Njemačku - osim ako nisu putovali u područje u kojem je virusna varijanta posebno raširena.

Međutim, i dalje će biti obavezni nositi masku na određenim javnim prostorima, kao i poštivati mjere fizičke distance.

Nekoliko od 16 njemačkih država već je počelo primjenjivati ​​dijelove novih propisa koji omogućavaju da se vakcinisane osobe smatraju ravnopravnima sa onima koji imaju negativan test na Covid.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo