15°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

02.05.2021 / 15:40 KORONAVIRUS - Detalji tajnog ugovora

Kako je Britanija nadmudrila EU oko vakcina

Kako je Britanija nadmudrila EU oko vakcina
Foto: Vijesti.ba
Britanske vlasti su kompaniji AstraZeneci dale dozvolu za korištenje domaćih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju 717.000 doza namijenjenih Australiji, piše Telegraph.

AstraZeneca je u veljači i ožujku, kada je EU zahtijevala od Velike Britanije da dio svojih doza preusmjeri u Europu kako bi nadoknadila zaostatak u opskrbi, umjesto u EU, isporučila najmanje dvije pošiljke cjepiva Australiji, piše Index.hr.

Unatoč tome što su se pregovori između zemalja provodili u tajnosti, novinari Telegrapha su saznali da je početkom ove godine AstraZeneca dobila dozvolu za izvoz u Australiju, s time da je zauzvrat Britanija dobila pristup 10 milijuna doza cjepiva koje je proizveo Indijski institut za serum, koji proizvodi cjepiva kompanije AstraZeneca.

Već primila 5 milijuna doza iz Indije

Prema ugovoru između Velike Britanije i AstraZenece, ovaj dogovor je bio legalan jer sporazum omogućuje tvrtki da nadoknadi svaku nestašicu u svojoj domaćoj proizvodnji nabavom doza iz svojih drugih inozemnih pogona.

Ovaj dogovor također pokazuje da je Australija osigurala raniju opskrbu cjepivima, dok je Britanija nastavila primati potreban broj doza kako bi ispunila svoje ciljeve. To nije promijenilo ukupan broj doza koje bi Velika Britanija trebala dobiti od AstraZenece, koji i dalje iznosi 100 milijuna.

Velika Britanija je u ožujku primila 5 milijuna doza iz Indije, iako je sada upitno hoće li indijske vlasti pristati poslati preostali dio pošiljke u vrijeme kada dnevno bilježe više od 350.000 novih infekcija. Ostaje i nejasno je li Australija jedina zemlja koja ima koristi od takvog sporazuma.

Velika Britanija je od više farmaceutskih kompanija naručila 517 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, što je dovoljno da dva i pol puta procijepi čitavu svoju populaciju s tri doze.

Moguće daljnje zahlađenje odnosa s EU

Prve informacije o britanskom ugovoru s Australijom pojavile su se 8. travnja, kada je Sydney Morning Herald izvijestio da je u Australiju dopremljeno 717.000 doza proizvedenih u Velikoj Britaniji.

Prva serija od 300.000 doza dopremljena je 28. veljače, nekoliko tjedana nakon što je Europska komisija usvojila ograničenja na izvoz cjepiva proizvedenih u EU. Druga je pristigla nakon što je Bruxelles službeno blokirao zahtjev AstraZenece za isporuku 250.000 doza u Australiju iz Italije.

Ovaj sporazum mogao bi dodatno razljutiti EU koja već sada tuži AstraZenecu zbog kašnjenja isporuke cjepiva.

AstraZeneca je odbila komentirati navode Telegrapha.

"Pojedinosti bilo kojeg komercijalnog sporazuma o opskrbi cjepivima između nacionalnih vlada i AstraZenece su poslovna tajna", rekao je glasnogovornik vlade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo