14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

20.04.2021 / 23:38 KORONAVIRUS - Imunizacija

Izrael priprema drugu rundu cijepljenja

Izrael priprema drugu rundu cijepljenja
Foto: EPA

Izrael planira drugu rundu cijepljenja protiv covida-19 za šest mjeseci, a do tada očekuje da će regulatori odobriti i cijepljenje djece, kazao je premijer Benjamin Netanyahu.

Oko 81 posto izraelskih građana ili rezidenata starijih od 16 godina primilo je obje doze cjepiva.

U Izraelu, koji je proveo najbrže cijepljenje na svijetu, mlađi od 16 ne mogu se cijepiti Pfizerom.

Izraelske su vlasti kazale kako planiraju cijepiti djecu u dobi od 12 do 15 godina nakon odobrenja američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Pfizer i partnerska tvrtka BioNTech zatražili su izvanrednu autorizaciju cjepiva od FDA za navedenu dobnu skupinu ranije ovoga mjeseca.

Netanyahu je u obraćanju, koje je emitirano na televiziji, kazao kako je Izrael postigao dogovor s Pfizerom i Modernom o kupnji dodatnih 16 milijuna doza cjepiva.

Izrael ima 9.3 milijuna stanovnika.

"Pripremamo se za novu kampanju cijepljenja za šest mjeseci", kazao je izraelski premijer.

"Pripremite ramena i mišiće, ako želite, a i djecu, jer procjenjujemo da će do tada biti odobrena cjepiva za djecu", dodao je.

Cijepljenje djece i mladih smatra se kritičnim korakom prema postizanju kolektivnog imuniteta i pripitomljavanju pandemije, drže mnogi stručnjaci.

Pfizer kaže da je njegovo cjepivo sigurno, djelotvorno te da proizvodi snažna antitijela kod djece i mladih od 12 do 15 godina.

Izvršni direktor Pfizera rekao je da će ljudima "vjerojatno" biti potrebna treća dopunska doza cjepiva u roku od 12 mjeseci, a možda će biti potrebna i godišnja cijepljenja.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo