5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

20.04.2021 / 12:52 KORONAVIRUS - Ruski predsjednik

Putin: Nijedna zemlja ne može sama protiv virusa korona

Putin: Nijedna zemlja ne može sama protiv virusa korona
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Pandemija virusa korona jasno je stavila do znanja da nijedna zemlja nije sposobna da obezbijedi epidemiološku sigurnost bez saradnje sa drugim državama, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju učesnicima i organizatorima ...

... međunarodne konferencije nazvane "Epidemiološko blagostanje", objavljeno je danas iz Kremlja.

"Pitanja kojima je konferencija posvećena posebno su važna za čitavo čovječanstvo i nesumnjivo zahtijevaju zajedničke napore ljekara i istraživača iz različitih zemalja", istakao je ruski lider.

On je naglasio da rasprostranjena pandemija virusa korona jasno ukazuje da nijedna zemlja - čak ni one najrazvijenije - ne može efikasno da obezbijedi epidemiološku sigurnost sama, bez interakcije sa stranim partnerima, prenio je TASS.

Putin je naglasio da su ruski zdravstveni radnici stekli jedinstveno iskustvo u pogledu borbe protiv pandemije virusa korona i drugih opasnih bolesti, uključujući grip, kugu, HIV, morbile i ebolu.

"Naši stručnjaci aktivno dijele svoje znanje, otkrića, tehnologiju i praktični razvoj sa stranim kolegama i spremni su da nastave da šire ovu vrstu saradnje", rekao je ruski predsjednik.

Konferencija o epidemiološkom blagostanju održava se u moskovskom Svjetskom trgovinskom centru od 20. do 21. aprila. Događaj organizuje glavno rusko nadzorno sanitarno tijelo uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva finansija i u saradnji sa Zajedničkim programom UN za HIV/AIDS /UNAIDS/, navodi TASS.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo