8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

19.04.2021 / 15:39 KORONAVIRUS - Mjere dale rezultata

Pavlović: U HNK bolja situacija, pad broja zaraženih, ali i hospitaliziranih

Pavlović: U HNK bolja situacija, pad broja zaraženih, ali i hospitaliziranih
Pero Pavlović / Vijesti.ba
Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) bilježi bolju situaciju kad je u pitanju Covid-19 nego proteklih tjedana, a brojke svjedoče da je zabilježen manji broj i zaraženih i hospitaliziranih osoba.

- Pokazatelji govore da smo prije dva mjeseca u našoj županiji imali jako stabilnu situaciju, s niskom incidencom, malim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Nakon toga, uslijedila su tri tjedna vrlo ubrzanog rasta zaraženih i hospitaliziranih, zbog čega je Vlada, na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, 18. ožujka donijela Odluku o pooštravanju mjera (ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, zabrana organiziranja "žive" glazbe…) - izjavio je za Fenu glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada socijalne skrbi HNK-a Pero Pavlović.

Dodao je kako je evidentno da su donesene mjere dale rezultata i, u konačnici, u posljednja dva tjedna, dovele do pada broja novozaraženih i hospitaliziranih.

- Ako ove pokazatelje gledamo kroz postotke, razvidno je da smo pretprošli tjedan imali 18 % manje zaraženih u odnosu na tjedan prije, a u tjednu iza nas pad od dodatnih 19 %. Isto vrijedi i za broj hospitaliziranih koji je u pretprošlom tjednu manji za 9 % u odnosu na tjedan prije, a u tjednu iza nas i za dodatnih 16 % - kazao je Pavlović.

Po njegovim riječima, mjere koje su u ovom trenutku na snazi u HNŽ-u, kao i odgovorno ponašanje građana, daju konkretne rezultate.

- Budući da se proteklih nekoliko tjedana HNŽ potencirala kao jedno od najugroženijih žarišta ne samo u BiH, nego i šire, ovi pokazatelji ohrabruju i oni popravljaju ukupni dojam o stanju u Županiji kada je u pitanju pandemija koronavirusa - ocijenio je Pavlović.

Dodao je kako očekuju da će takav trend biti nastavljen te pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem i poštivanjem protuepidemioloških mjera dok su god one na snazi, kako bi se ovaj ohrabrujući trend nastavio.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo