4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

14.04.2021 / 15:08 KORONAVIRUS - Ko je odgovoran

SKB Mostar nikad nije izvršila zakonsku verifikaciju uređaja koje koristi

SKB Mostar nikad nije izvršila zakonsku verifikaciju uređaja koje koristi
Foto: Vijesti.ba
Provjere o korištenju respiratora ACM 812A u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, otvorila su važna pitanja korištenja respiratora, ali i druge medicinske opreme u bolnicama i domovima zdravlja Federacije BiH.

Ko i kako nabavlja medicinsku opremu? Ko je instalira i kako? Ko je verificira? Ko je odgovoran za njen kvalitet?

Zbog teške situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ali i brojnih natpisa zadnjih godinu dana i oni koji nikad ništa nisu znali o medicinskoj opremi, a takvih je većina građana, sada imaju i višak informacija o respiratorima, njihovom kvalitetu, krištenju...

Informacija koje, nažalost, često ne nude odgovore nego samo otvaraju dodatna pitanja i stvaraju nedoumice, pa i strah kod građana, uz gubljenje povjerenja u ljekare i nadležne institucije koje bi trebale biti odgovorne za nabavku, instaliranje, verificiranje i servisiranje medicinske opreme koja se svakodnevno koristi u bolnicama i domovima zdravlja i koja nerijetko odlučuje i o životima ljudi.

Iz Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine nedavno su ponovili svoje mišljenje o predmetnim respiratorima, da posjeduju CE oznaku i da se mogu plasirati na tržište EU, da se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, (ICU, kako je označio sam proizvođač) te da je zakonska verifikacija medicinskih uređaja, uključujući i respiratore, nadležnost Instituta, odnosno laboratorije imenovane od Instituta, kao i da je krajem februara 2011. zakonsku verifikaciju „spornih“ respiratora izvršio Verlab, kao imenovana laboratorija Instituta.



No, dok u KCUS-u Sarajevo uvažavaju izvršenu verifikaciju i respiratore koriste i u intenzivnoj njezi i za bolesnike oboljele od koronavirusa, prim.dr. Zoran Karlović, šef Odijela anestezilogije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tvrdi da ovi respiratori nisu za bolesnike na Covid odjeljenju, a u studenom prošle godine kazao je kako ne žele uzimati respiratore koji su neupotrebljivi, te da oni u mostarskoj bolnici imaju puno bolju opremu.

O kakvoj se opremi radi teško je suditi jer Sveučilišna klinička bolnica Mostar nikad nije izvršila zakonsku verifikaciju mjerila, kako je obavezna ne samo nakon instaliranja već svake godine, što nam je potvrđeno iz Verlaba. Iako dr. Karlović naglašava da se ne uvažava stručnost i znanje, nije jasno ko nabavlja, instalira, verificira pa i održava medicinsku opremu bolnice i Odijela kojim on rukovodi, jer Verlab je jedina laboratorija u BiH koja je zakonski ovlaštenja za verificiranje medicinskih uređaja, pa i respiratora, od državnog Instituta za mjeriteljstvo.

S obzirom na sumnje koje su još neki direktori bolnica iskazali prema respiratorima koji su predmet provjere na KCUS, a koji također ne vrše redovnu zakonsku verifikaciju medicinske opreme, jasno je da bi Federalna uprava za inspekcijske poslove pod hitno morala uraditi svoj dio posla, što je nedavno traženo i iz Instituta za mjeriteljstvo BiH, jer kako je ponovljeno više puta u slučaju KCUS-a, radi se o životima ljudi. I da bi se, kako kaže i sam dr. Karlović, morala početi uvažavati mišljenja stručnjaka u odgovornim institucijama, jer ukoliko oni pogriješe zakon je vrlo jasan po pitanju njihove odgovornosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo