-2°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

13.04.2021 / 15:37 KORONAVIRUS - Covid-19

U Mostaru dosad vakcinisano oko 800 osoba, očekuje se kineska vakcina

U Mostaru dosad vakcinisano oko 800 osoba, očekuje se kineska vakcina
Foto: FENA

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u utorak je nastavljeno masovno vakcinisanje građana protiv koronavirusa, a do sada je vakcinisano gotovo 800 osoba.

Masovno vakcinisanje Mostaraca počelo je u prošli četvrtak, a trenutno se cijepe osobe starije od 60 godina i hronični bolesnici, kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktorice mostarskog Doma zdravlja Kristina Bevanda.

- Danas smo završili s vakcinisanjem AstraZenecom, tj. potrošili smo sve doze iz ranije pošiljke - ocijenila je Bevanda i dodala da tokom dana očekuju isporuku kineskih vakcina iz donacije Republike Turske.

Naglasila je da će, kako im budu pristizale vakcine, pojačavati svoje kapacitete i produžavati radno vrijeme vakcinisanja.

Pritom je ponovila kako je s određenim zaostacima, u Mostaru završeno vakcinisanje zdravstvenih radnika i osoba po staračkim domovima.

Nakon vakcinisanja osoba starijih od 60 godina i kroničnih bolesnika prelazi se na iduću grupu prioriteta.

- Tada ćemo imati slobodu da pozivamo sve osobe koje žele da se vakcinišu, bez obzira na godine - ustvrdila je Bevanda.

Navela je kako, ipak, nije zadovoljna dinamikom.

- Nismo zadovoljni dinamikom, no to ne ovisi o nama već o broju pristiglih doza s kojima trenutno raspolažemo - kazala je Bevanda te zaključila da je zainteresiranost građana za vakcinisanje jako dobra i da Mostarci nisu bili previše skeptični oko AstraZeneca s obzirom na žustre polemike koje se vode oko te vakcine.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo