10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

08.04.2021 / 15:14 KORONAVIRUS - Ana Brnabić

Srbija za sada nema razloga da uvodi obaveznu vakcinaciju stanovnika

Srbija za sada nema razloga da uvodi obaveznu vakcinaciju stanovnika
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za sada ne postoji nijedan razlog da Srbija razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa za stanovnike ove države.

Upitana da komentariše današnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je obavezna vakcinacija legalna, Brnabić je rekla da je interesovanje u Srbiji za vakcinaciju odlično i mnogo bolje nego u nekim evropskim, naprednijim društvima.

Brnabić je istakla da građani Srbije ne vjeruju u teoriju zavjere, već u medicinu, nauku i nacionalni zdravstveni sistem, te da joj se čini da srpsko društvo dobija bitku protiv koronavirusa.

"Za sada ne postoji baš nijedan razlog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije, pogotovo što imamo između 10.000 i 12.000 svakodnevno prijavljenih preko e-uprave, a sa druge i veliki broj ljudi koji dolaze na punktove za vakcinaciju bez prijave", rekla je Brnabić novinarima u Vladi Srbije.

Evropski sud za ljudska prava donio je danas presudu u kojoj navodi da je obavezna vakcinacija legalna i da je možda potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donijeta povodom žalbi nekoliko čeških porodica sudu zbog obavezne vakcinacije djece.

"Cilj mora da bude da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili kolektivnim imunitetom", navodi se u presudi.

Iako se presuda ne odnosi direktno na vakcine protiv koronavirusa, stručnjaci vjeruju da bi ona mogla da ima implikacije i na tu vakcinaciju, naročito među ljudima koji su je do sada odbijali.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo