8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

07.04.2021 / 17:50 KORONAVIRUS - Nuspojave cjepiva

EMA o AstraZeneci: Neobični krvni ugrušci vrlo rijetki

EMA o AstraZeneci: Neobični krvni ugrušci vrlo rijetki
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Europska agencija za lijekove izvijestila je na konferenciji za novinare kako postoji moguća veza između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i rijetke vrste krvnog ugruška, što može povećati zabrinutost javnosti i potkopati napore ...

... vlada europskih zemalja da što brže procijepe stanovništvo.

- Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva - objavila je u srijedu Europska agencija za lijekove, prenosi Hina.

Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

Europska agencija za lijekove (EMA) dodatno je objasnila da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je "plauzibilno" objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo.

 - Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

 - Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina.

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e.

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

Najnovija procjena AstraZenecina cjepiva, koje je razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, izašla je u javnost usred sve veće sumnje u sigurnost ove vakcine - pacijenti od Bukurešta do Calaisa otkazuju zakazane sastanke za cijepljenje, a sad se strahuje da bi ovo upozorenje moglo dodatno ugroziti kampanju cijepljenja Europske unije, koja se tek počela zahuktavati.

Otprilike u isto vrijeme kada je Europska agencija za lijekove objavila da bi neobični krvni ugrušci trebali biti navedeni kao rijetke nuspojave cjepiva AstraZenece, britanski savjetodavni odbor za cijepljenje objavio je odluku da će se mlađima od 30 godina ponuditi alternativno cjepivo.

Britanski regulator za lijekove objavio je da je u toj zemlji do kraja ožujka prijavljeno 79 slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZeneceom. Od toga je njih 19 imalo fatalni ishod. Iako nisu rekli da je cjepivo uzrokovalo krvne ugruške, regulatori su poručili da je uzročna-posljedična veza "sve jača".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo