-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

07.04.2021 / 16:18 KORONAVIRUS - Koronavirus

U kineskom gradu Ruili testirano više od 300.000 stanovnika

U kineskom gradu Ruili testirano više od 300.000 stanovnika
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Grad Ruili na jugozapadu Kine, provincije Yunnan, ne štedi napore kako bi kontrolisao širenje novog koronavirusa nakon što je krajem marta otkriven novi klaster zaraze.

U bolnici specijaliziranoj za liječenje tradicionalnom kineskom medicinom u pograničnom gradu Ruili, gdje su se pojavili novi slučajevi, medicinari i stručnjaci ulažu napore da liječe pacijente.

- Opterećenje je u početku bilo prilično veliko, ali postaje sve manje stresno nakon dolaska medicinara iz drugih regija - rekao je Wang Huaiti, direktor bolničkog odjela za rehabilitaciju.

- Pacijenti su u osnovi u stabilnom stanju. Nacionalna zdravstvena komisija također je počela davati plazmu oporavljenih pacijenata s COVID-19 za pomoć u liječenju - rekao je Li Wei, zamjenik šefa stručne komisije koja vodi liječenje COVID-19 u Yunnanu.

- Ljekar dolazi svaki dan kako bi provjerio naš krvni pritisak i izvadio krv. Osjećam se puno bolje - rekla je Nangapain, 30-godišnja pacijentica iz Mijanmara, koja se nalazi na liječenju u Ruiliju, javlja Xinhua.

Yunnan je u ponedjeljak izvijestio o 15 lokalnih slučajeva prenošenja COVID-19 i dva nova asimptomatska slučaja, svi u Ruiliju. Od ponedjeljka je pokrajina imala 66 potvrđenih slučajeva i 46 asimptomatskih slučajeva na liječenju ili pod medicinskim nadzorom u bolnicama.

Ruili također provodi masovna testiranja na koronavirus, zajedno s kućnom izolacijom, vakcinacijom i epidemiološkim istraživanjem kako bi najbolje suzbili epidemiju.

Od 31. marta do 1. aprila Ruili je završio testove COVID-19 za više od 300.000 ljudi u samom gradu.

U ponedjeljak je u gradu dato ukupno 126.358 doza vakcine protiv COVID-19.

U međuvremenu, Ruili je od utorka pokrenuo drugi krug ispitivanja nukleinske kiseline koji uključuje sve stanovnike grada. U ponedjeljak je grad prijavio tri visoko rizična i tri srednje rizična područja za izbijanje COVID-19.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo