6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

07.04.2021 / 15:51 KORONAVIRUS - Zavod za javno zdravstvo FBiH

Ramić-Čatak: Vakcinacija zdravstvena, humanitarna, ali i politička priča

Ramić-Čatak: Vakcinacija zdravstvena, humanitarna, ali i politička priča
Foto: Fena / Vijesti.ba
Pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić-Čatak smatra da je pandemija podcrtala sve slabosti i nejednakosti u pristupu kvalitetnim zdravstvenim uslugama koje su vjerojatno bile izražene i prije, a sad u doba pandemije još i više.

- Provođenje vakcinacije u pandemiji, globalnoj drami koja traje više od godinu, na nejednak i neravnopravan način dovodi u koliziju ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije za Svjetski dan zdravlja, 'Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta', koji je zapravo usmjeren na analizu koliko smo slični ili različiti u ostvarivanju zdravstvene zaštite i koliko su još naglašene razlike u ostvarivanju zdravstvene zaštite - kazala je za Fenu prof.dr. Ramić-Čatak.

Radi se, kaže, o više od 560 miliona vakcinisanih u 141 državi svijeta, sa još ogromnim razlikama između država.

- Mi to potenciramo kao činjenicu da vakcinacija, kao jedna od najefikasnijih mjera za suzbijanje pandemije, nije samo zdravstvena i humanitarna nego i politička priča. U početku je to krenulo u smislu dominacije distribucije vakcina sa više od 90 posto za deset velikih država svijeta, pri čemu je preostalih deset posto ostalo na čekanju siromašnijim ili državama koje se možda nisu najbolje organizaciono snašle na toj međunarodnoj sceni - kazala je.

Za situacija u vezi s tim u bh. entitetu Federacija BiH kaže da bi, sa aspekta struke, zahtijevala ozbiljne analize.

- Nadam se da će se kad, u mjesecima koji slijede, dobijemo nešto više doza vakcina i kad borbu s pandemijom spustimo u fazu silazne putanje, otvoriti mogućnosti za ozbiljne analize kako smo i šta radili, da li smo mogli bolje, kakva je bila pojedinačna, institucionalna, sektorska i državna odgovornost svakog od nas. Mogli smo svi bolje, ali mnogi od nas se trude raditi najbolje što mogu na mjestima na kojima smo. Briga za zdravlje ljudi još je jedan od glavnih postulata rada, svakog radnika na svim nivoima zdravstvene zaštite - naglasila je.

U pandemiju su, kaže, ušli sa organizacijom zdravstvenog sistema koji je i prije imao probleme. Kao ključni istaknula je nedostatak stručnjaka iz pojedinih oblasti zdravstva i starosnu dob specijalista određenih struka te prelazak stručnjaka iz javnog u privatni sektor. Tu je i odlazak stručnjaka u druge države, zbog čega je posljednjih godina izgubljen ljudski kapital u zdravstvenom sektoru koji, kako je kazala, nema cijenu.

- Znamo da zdravlje i život nemaju cijenu, ali cijenu nemaju ni znanje niti kapital koji su ti stručnjaci sa sobom odnijeli, odlaskom iz ove države. Nama će biti potrebne godine da te ljude nadoknadimo - istaknula je. Dodaje da je na sve to zdravstveni, posebno sektor javnog zdravstva, često podsjećao.

Po analizama ljudskih resursa u zdravstvu, u pojedinim specijalizacijama  dominira starosna skupina 55 i više godina. Radi se, kaže, o dugogodišnjem nerješavanju problema koji se zove planiranje ljudskih resursa u zdravstvu.

- Da postoje efekti planiranja, te kolege bi sad radile sa mlađima koje treba postepeno uvoditi u posao. Prva od lekcija bila bi da se, nakon smirivanja pandemije, ozbiljno pristupi planiranju ljudskih resursa u zdravstvu uz svu složenost koju imamo u odnosu federalnog vrha i mehanizma odlučivanja na kantonalnom nivou - kazala je.

S tim u vezi podsjetila je na moratorij na zapošljavanje koji su, kao i drugi sektori, mada neopravdano imali i u zdravstvu. To je pojedinim zdravstvenim ustanovama donijelo dosta muka.

Za rad u vrijeme pandemije  prof. dr. Ramić-Čatak kaže da je pun izazova, na početku se malo znalo o virusu korona. Sad o tome, kaže, znaju mnogo više ali 'još ima dosta dilema, vezanih za određena rješenja.

- S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, donosile su se solidne odluke na federalnom i kantonalnom nivou. Pratili smo ono što kaže struka, gledali šta se radi u državama koje nas okružuju i naravno smjernice Svjetske zdravstve organizacije. Nadam se da će pojačani napori posljednjih sedmica uroditi plodom, da ćemo omogućiti i našim građanima da se što manje razlikuju u pristupu zdravstvenoj zaštiti od država okruženja - kazala je.

Svjesna je Ramić-Čatak da je trenutno najveći fokus na obuhvatu vakcinama te podsjeća da 'prvi put dobivamo ozbiljnije brojke iz Covax mehanizma, kao i mehanizma EU o prispjeću vakcina'.

- Nadam se da će taj proces brzo biti realiziran i da će se nastaviti sa preuzimanjem kontingenata vakcina koje smo već platili, da bismo stanovništvo mogli pozvati na masovniju vakcinaciju - ističe.

Podsjeća na informativno-edukativnu kampanju koju je Zavod za javno zdravstvo FBiH, započeo i usmjerio na zdravstvene radnike i osobe treće životne dobi kao prve prioritetne grupe koje su već počele sa vakcinacijom. Najavljuje da će, u periodu koji slijedi, promotivno djelovanje biti vidljivije.

U razgovoru na Svjetski dan zdravlja naglasila je da je vakcinacija samo jedna od mjera jednakosti u postizanju zdravlja i odbrane od COVID-19 te podsjetila da je i dalje važno poštivanju javno-zdravstvenih mjera zaštite u smislu socijalne distance, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanje lične higijene. To će, kaže, još dugo biti sastavni dio naših života, do normalizacije u dogledno vrijeme.

Svjetska zdravstvena organizacija posljednjih nekoliko godina aktuelizira temu univerzualne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, a aktuelnosti u vrijeme pandemije samo su to potencirale.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila, svake godine od 1950., pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom 'Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta' ukazuje na neravnopravnost u svijetu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo