0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

02.04.2021 / 18:39 KORONAVIRUS - Covid-19

Nizozemska: Žena umrla nakon cijepljenja AstraZenecom

Nizozemska: Žena umrla nakon cijepljenja AstraZenecom
Foto: Arhiv
Nizozemske vlasti obustavile su danas cijepljenje cjepivom kompanije AstraZeneca za osobe mlađe od 60 godina, nakon što je poslije cijepljenja tim cjepivom preminula ženska osoba, piše Reuters.

Kao rezultat te odluke otkazat će se oko 10.000 zakazanih termina za cijepljenje.

"U Nizozemskoj je nakon cijepljenja AstraZenecom umrla ženska osoba, imala je kombinaciju plućne embolije i malog broja trombocita" objavio je danas Centar za nuspojave Lareb.

Do sada je u Nizozemskoj nakon cijepljenja AstraZenecom ukupno pet žena u dobi između 25 i 65 godina imalo trombozu i nizak broj trombocita, piše NL Times.

Prema centru Lareb, riječ je o pet slučajeva na 400 tisuća doza cjepiva. Do tromboze i niskog broja trombocita došlo je između 7 i 10 dana nakon cijepljenja.

Tromboza je bolest krvožilnog sustava pri kojoj dolazi do zgrušavanja krvi i stvaranja krvnog ugruška. Plućna embolija je nastanak krvnog ugruška u plućima.

Lareb navodi kako su tri žene, uključujući i onu koja je umrla, imale opsežne plućne embolije, četvrta je također imala krvarenje u mozgu, a peta trombozu trbušnih vena.

Simptomi kod svih pet žena nalikovali su trombocitopeniji (HIT), odnosno prekomjernoj reakciji imunološkog sustava pri kojoj tijelo proizvodi antitijela protiv vlastitih trombocita.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo