6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

02.04.2021 / 14:44 KORONAVIRUS - Sramno ponašanje

Nabavka vakcina: Tegeltija opet svoj posao proslijedio entitetima, Gudeljević proziva HDZ-ovce

Nabavka vakcina: Tegeltija opet svoj posao proslijedio entitetima, Gudeljević proziva HDZ-ovce
Foto: Vijesti.ba

Tegeltija definitivno uskratio građanima BiH mogućnost dobijanja veće isporuke Pfizerovih vakcina.

Za nabavku vakcina nadležni su entiteti, a ne državni nivo vlasti. Tvrdi to ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, nastojeći opravdati svoju pasivnost specifičnom interpretacijom ustavnih nadležnosti u BiH.

- Ne jednom smo u Ministarstvu, pozivajući se na slovo zakona, naglasili da je nabavka, direktna nabavka vakcina u nedvosmislenoj nadležnosti entiteta – kazala je Gudeljević u intervjuu za portal HMS.

Iako je nabavka vakcina u, kako je kazala, „nedvosmislenoj nadležnosti entiteta“, nedvosmisleno se zatim Gudeljević pohvalila svojim angažmanom u nabavci vakcina preko mehanizma COVAX. Svoju početnu tezu zatim je potkrijepila iskustvima entiteta RS sa nabavkom vakcina. Taj je entitet, podsjetit ćemo, nabavio 43.000 vakcina, što nije niti izbliza dovoljno za iole masovniju imunizaciju.

- Entiteti direktnim pregovaranjima veledrogerija mogu nabaviti vakcine. Identičnu proceduru kao što je učinila RS je mogla provesti i Federacija. Zašto nisu to učinili, nije pitanje za Ministarstvo civilnih poslova nego za Federaciju – izjavila je Gudeljević.

Ako zanemarimo činjenicu da u ime entiteta direktno pregovaraju veledrogerije, a da država u toj komunikaciji ne treba posrednika i kao takva je u mnogo povoljnijem položaju nego niži nivoi vlasti, nije suvišno pokušati pomoći ministrici Gudeljević da odgonetne zašto Federacija do sada nije uspjela samostalno nabaviti vakcine.

Pored toga što je Vlada FBiH platila vakcine rezervisane preko mehanizma COVAX, za šta je zasluge preuzela Gudeljević, samostalne aktivnosti u nabavci vakcina započeli su još 24. decembra 2020. godine uspostavljanjem komunikacije sa China Sinopharm International Corporation.

Pismo namjere kineskog proizvođača proslijeđeno je relevantnim federalnim institucijama. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je 5. januara 2021. godine stigao odgovor u kojem se pojašnjava da je provođenje svih procedura koje se odnose na imunizaciju u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ta nadležna institucija, Zavod za javno zdravstvo FBiH, se nikada nije očitovala po pitanju moguće nabavke kineskih vakcina. Na čelu te institucije je Davor Pehar, stranački kolega ministrice Gudeljević.

Iako je obaveza Zavoda da poduzme sve mjere i aktivnosti u cilju osiguranja imunizacije stanovništva, HDZ-ov direktor nije osjetio potrebu da se miješa u svoj posao. Ništa više entuzijazma Pehar nije pokazao ni nakon što je Vlada FBiH pozvala domaće kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcina. Te aktivnosti je trebao koordinirati Zavod, ali se Pehar nije previše trudio, pa je formiran ad hoc tim kako bi se ubrzale aktivnosti.

Ako ovo nije dovoljno ministrici Gudeljević da donese zaključak zašto FBiH do sada nije samostalno nabavila vakcine, možda joj u tim naporima može pomoći i ukazivanje na endemske tragove bilo kakvih aktivnosti federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, čijim je rijetkim davanjem znakova života javnost imala priliku svjedočiti pri javnom vakcinisanju kojim je ovaj HDZ-ov ministar želio „dati primjer“ građanima.

Vratimo se na ulogu državnog nivoa vlasti u (ne)nabavljanju vakcina. Posljednjeg dana marta je Ambasada SAD-a dostavila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji kontakte svih proizvođača iz SAD-a, skupa sa preporukama za vođenje uspješne komunikacije i nabavke vakcina. Tegeltija je reagovao tako što je kontakte proslijedio entitetskim vlastima.

Dakle, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji se ne ponaša u skladu sa tom funkcijom već kao skretničar koji preusmjerava informacije nižim nivoima vlasti, je prepustio pregovore o nabavci vakcina sa kompanijom Pfizer, koja pregovara isključivo sa državama i uporno odbija voditi pregovore sa nižim nivoima vlasti kako bi spriječila eventualne zloupotrebe njenih proizvoda.

Takvim postupkom je Tegeltija definitivno uskratio građanima BiH mogućnost dobijanja veće isporuke Pfizerovih vakcina, te je zdravljem i životima građana platio cijenu pokušaja jačanja entiteta nauštrb države.

Da su entiteti već ranije uspostavili komunikaciju sa kompanijom Pfizer, potvrdila je ministrica Gudeljević, kazavši da su ti kontakti uspostavljeni u oktobru prošle godine, ali da nisu urodili plodom.

- Šta se kasnije dogodilo i zašto nisu nabavljene vakcine, opet, nije pitanje za Ministarstvo civilnih poslova – poručila je Gudeljević.

Sudeći prema praksi kompanije Pfizer da pregovara i ugovara prodaju samo sa državama, prava adresa za ovo pitanje su upravo Ministarstvo civilnih poslova BiH i Vijeće ministara BiH. Loši pokušaji prebacivanja odgovornosti, poput navedenog, ne mogu pomoći Gudeljević i Tegeltiji da vječno izbjegavaju odgovore na pitanja javnosti i preuzimanje odgovornosti u nabavci vakcina.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo