7°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

01.04.2021 / 20:00 KORONAVIRUS - Gdje je u svemu BiH?

Potpuni kolaps: EU bi i rusku vakcinu, ni Rusija nema dovoljno

Potpuni kolaps: EU bi i rusku vakcinu, ni Rusija nema dovoljno
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Koliko je pitanje nabavki vakcina u BiH u funkciji političkih obračuna i intersa, te koliko nema veze sa realnošću, svjedoči potpuni kolaps vakcinacije širom EU.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je kritikovala je danas neprihvatljivu sporost vakcinacije u Evropi, čime se tvrde produžava se pandemija. Saopštio je ovo evropski ogranak WHO koji ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u posljednjih pet nedjelja.

“Da budem jasan, moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Direktor WHO za Evropu Hans Kluge.

Problemi u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj

U Austriji stručnjaci upozoravaju na preopterećenost kapaciteta na intenzivnim bolničkim odjelima. Austrija se nalazi na čelu zemalja, među kojima je i Hrvatska, koje nisu zadovoljne praksom raspodjele vakcina unutar Evropske unije.

Odluka Njemačke da ograniči upotrebu vakcine AstraZenece protiv Covid-19 za ljude starije od 60 godina izazvala je neugodno iznenađenje na nacionalnom i državnom nivou, usred straha da bi to moglo dodatno usporiti sporu kampanju vakcinacije u zemlji.

Čelnik nacionalnog udruženja učitelja, Heinz-Peter Meidinger, rekao je da je odluka "katastrofalni udarac" za napore da se vakcinišu nastavnici tokom aprila.

Sputnik V i politički nadomak EU

Kako bi ubrzala proces vakcinacije, Vlada Austrije najavila je kupovinu ruske vakcine Sputnjik V, iako ons još nije odobrens u Evropskoj uniji. Međutim, nedavno se i sama Rusija, uslijed ograničenih proizvodnih kapaciteta, suočila s nestašicom vakcina opredijelivši se za proizvodnju u inostranstvu, navodi Radio Slobodna Evropa.

O kupovini vakcina Sputnjik V sa Rusijom pregovaraju i Njemačka i Francuska. Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin su u utorak uvečer na videokonferenciji raspravljali o mogućnosti kupovine ruske vakcine. Ranije su Italija, Francuska, Španija i njemačka pokrajina Bavarska navedene kao moguće lokacije za proizvodnju Sputnjika u EU, prenosi The Times.

Merkel se prošle sedmice direktno osvrnula na Sputnjik rekavši: "O ruskoj vakcini već sam neko vrijeme mišljenja da bismo trebali koristiti bilo koju vakcinu koje je odobrilo evropsko regulatorno tijelo za lijekove".

S druge strane francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian optužio je nedavno i Rusiju i Kinu da koriste svoje vakcine kako bi stekle uticaj u inostranstvu.

"U smislu načina na koji se njom upravlja, [vakcina Sputnjik V] više je sredstvo propagande i agresivne diplomatije nego sredstvo solidarnosti i zdravstvene pomoći", izjavio je Le Drian za radio France Info.

Mađarska je prva u EU odobrila kinesku vakcinu Sinopharm i ruski Sputnjik i vakcinisala je više svog stanovništva nego bilo koja druga zemlja u Evropskoj uniji, ali je i dalje jedna od najgorih u svijetu po broju umrlih od COVID-19 po glavi stanovnika, ukazuje Associated Press.

Ruska kampanja vakcinisanja daleko zaostaje za kampanjom većine evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, te je do sada 4,4 odsto od ukupnog broja Rusa primilo barem jednu dozu vakcine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo