7°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

01.04.2021 / 19:53 KORONAVIRUS - Sastanci u Dohi

Ministrica Turković u Kataru o nabavci vakcina za BiH

Ministrica Turković u Kataru o nabavci vakcina za BiH
Foto: Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u sklopu posjete Državi Katar, u Dohi je održala odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković je razgovarala sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, ministricom zdravstva Hanan Mohammed Al Kuwari i državnim ministrom za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Soltanom bin Saadom Al-Muraikhijem.U fokusu razgovora ministara je bila borba protiv pandemije COVID-19 i trenutna situacija u obje države kada je u pitanju broj zaraženih i smrtnih slučajeva. Ministrica Turković je upoznala katarske ministre sa problemom nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te dodala da nadležne institucije u našoj zemlji, mimo COVAX-a, nastoje kupiti vakcine putem drugih dostupnih mehanizama.Na sastancima je razgovarano i o mogućnostima podrške Države Katar našoj zemlji prilikom nabavke vakcina i rješavanja novonastale situacije, ali i drugim mogućnostima podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. Katarski ministri su izrazili spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i Države Katar, te razmotrili dodatne mogućnosti saradnje i unapređenja odnosa dvije prijateljske države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo