10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.03.2021 / 18:18 Zanimljivosti - Japan

Prvi glasnik proljeća stigao ranije nego ikad

Cvjetanje japanske trešnje, tradicionalni je znak početka proljeća u ovoj zemlji, koje je sudeći po cvjetanju ove godine počelo ranije nego ikad.

Prema podacima koje je prikupio Univerzitet u Osaki, sezona je u gradu Kyoto dostigla vrhunac već 26. marta, što je najranije od početka praćenja ove tradicije, započete prije više od 1.200 godina.

Prema riječima naučnika, rano cvjetanje posljednjih desetljeća vjerojatno je posljedica klimatskih promjena, prenosi BBC.

Zapisi iz grada Kyoto, koji je ove godine doživio neobično toplo proljećem, sežu do 812. godine u carskim dvorskim dokumentima i dnevnicima.

Prethodni rekord postavljen je 1409. godine, kada je sezona dosegla vrhunac 27. marta

Cvjetovi, “sakura” na japanskom, traju samo nekoliko dana, ali njihov izgled je izuzetno važan, kako s ekonomske, tako i s kulturne strane. Prijatelji i porodice okupljaju se ispod krošnji, a Instagram je preplavljen slikama ovog drveta.

“U Kyotu, zapisi o proslavama festivala cvjetanja trešnje koji sežu u 9. stoljeće rekonstruiraju prošlu klimu i ukazuju na lokalni porast temperature koji je povezan s globalnim zatopljenjem i urbanizacijom“, navodi se u jednom članku objavljenom ranije u časopisu Biological Conversation.

Yasuyuki Aono, istraživač sa Univerziteta u Osaki, pratio je podatke o ovoj pojavi do 812. godine.

“Pretražio sam i prikupio fenološke podatke za puni datum cvjetanja trešnje (Prunus jamasakura) iz mnogih dnevnika i kronika koje su u prošlosti napisali carevi, aristokrati, namjesnici i redovnici u Kyotu“, napisao je.

Fenologija je proučavanje godišnjih doba i bioloških događaja koji se ponavljaju.

Od oko 1800. godine podaci sugeriraju da se datum vrhunca u Kyotu postupno pomiče od sredine aprila prema početku mjeseca.

Napredak sezone cvjetanja trešnje prati se s posebnom pažnjom u Japanu, a meteorološke službe donose prognoze o prvom cvijeću i vrhuncu sezone.

Ove godine sezona je započela u Hirošimi 11. marta, osam dana ranije od prethodnog rekorda koji je postavljen 2004. godine, piše Japan Forward.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo