14°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

30.03.2021 / 12:08 KORONAVIRUS - Premijer KS

Forto: Jedino Vijeće ministara može raditi direktnu nabavku vakcina

Forto: Jedino Vijeće ministara može raditi direktnu nabavku vakcina
Edin Forto / Vijesti.ba
Vlada KS nije se oglašavala u javnosti oko koraka poduzetih za nabavku vakcina protiv koronavirusa jer je željela da se skoncentriše na rezultat.

Poručio je ovo danas premijer KS Edin Forto na hitnoj sjednici Skupštine KS, odgovarajući na pitanje zastupnika Damira Marjanovića vezano za hronologiju same nabavke vakcina u KS.

Forto je podsjetio da je Vlada KS 14. januara ove godine donijela odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS obezbijedi minimalno dva miliona KM za nabavku vakcina za građane KS. Također je, dodaje, ZZO KS obavezan da svim ovlaštenim velefarmacijama u BiH u skladu sa zakonom pošalje pismo namjere vezano za nabavku vakcina.

Forto kaže da javnost možda i nije dovoljno dobro informisana da je jedini nivo vlasti, odnosno jedini organ koji može direktno pregovarati međunarodne sporazume s velikim proizvođačima Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH. A svi ostali, dodaje, podliježu zakonu premak kojem velefarmacije moraju uvesti vakcine i onda ih prodati bilo kojem od organa vlasti.

- Jednog dana doći će trenutak da vam kažemo sve brojeve kontakata, o pozivima, sastancima koje smo održali. Ali mogu vam reći samo kratko, sedam firmi je tražilo ovlaštenje za pregovaranje. Svi koji su tražili to ovlaštenje, i dobili su ga da mogu pregovarati - naveo je Forto.

Direktno je, dodaje, razgovarano s tri velika proizvođača vakcina. No, nije želio otkriti detalje.

- Još uvijek svakodnevno radimo na ovome i nadamo se, bilo da ćemo uspjeti mi, bilo Federacija, bilo da će država BiH napokon obezbijediti građanima masovnu vakcinaciju - rekao je Forto.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo