10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.03.2021 / 15:03 KORONAVIRUS - Šta se čeka?

U BiH prošle sedmice stiglo 80.000 doza vakcina: Zašto vakcinacija ne počinje!?

U BiH prošle sedmice stiglo 80.000 doza vakcina: Zašto vakcinacija ne počinje!?
Foto: Vijesti.ba
Dok se u BiH, preciznije Federaciji BiH, vode žučne i beskorisne polemike o vakcinisanju građana u Srbiji, ne postavlja se pitanje - šta je sa vakcinama koje su prošle sedmice stigle u našu zemlju?

Naime, u BiH je u samo prošle sedmice stiglo oko 80.000 doza vakcina. Zadnja pošiljka stigla je jučer iz Turske. Radi se o 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa proizvođača Sinovac. Prije toga, još u četvrtak putem Covax mehanizma stiglo je 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer i 26.400 doza vakcine AstraZeneca.

No iako je Federalno ministarstvo zdravstva uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo izradilo Plan vakcinisanja, javnost u većem bh. entitetu nema gotovo nikakve informacije o tome kada počinje proces vakcinacije, ko će i gdje primati sljedeće doze. Podsjetimo, jedan dio zdravstvenih radnika je vakcinisan početkom marta vakcinama koje su stigle iz Srbije. Radi se o 10.000 doza AstraZenece, što je dovoljno za 5 hiljada zdravstvenih radnika.

Sada javnost željno isčekuje odgovor HDZ-ovih kadrova ministra Vjekoslava Mandića i direktora ZZJZ FBiH Davora Pehara o nastavku vakcinacije, jer je jasno da trenutno postoji značajan broj vakcina, ali nije jasno šta se sa procesom vakcinacije čeka.

Kada proces konačno otpočne, mogao bi teći kontinuirano s obzirom da BiH uskoro očekuje i prijem dodatnih preko 130.000 doza vakcina. Iz COVAX mehanizma obavijestili su institucije države BiH da 22. aprila stiže još 76.000 doza vakcina AstraZeneca, Vlada Kine osigurala je 50.000 doza vakcina za BiH, a očekuje se i 4.800 doza iz Slovenije.

Nakon toga se očekuju i dodatne vakcine preko COVAX mehanihzma u koji je BiH uplatila novac za 1,2 milliona doza,dok bi od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina. Paralelno s tim, iako je svugdje u svijetu nabavka vakcina posao države, odnosno uspavanog pemijera Zorana Tegeltije i nevidljive ministrice Ankice Gudeljević, niži nivoi vlasti bili su primorani krenuti u proces direktne nabavke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo