6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

26.03.2021 / 20:14 Svijet - Novo poglavlje

Kina i Rusija najvažnija agenda NATO-a, SAD obnavljaju veze

Kina i Rusija najvažnija agenda NATO-a, SAD obnavljaju veze
Antony Blinken i Jens Stoltenberg / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken tokom posjete Briselu naglasio je važnost jačanja transatlantske saradnje i posvećenosti NATO savezu.

Novo poglavlje u transatlantskim odnosima. Četiri godine nakon što je tadašnji američki predsjednik Donald Trump nazvao NATO zastarjelim, državni sekretar Antony Blinken poslao je saveznicima drugačiju poruku.

- Imate naš čvrst zavjet - Amerika je u potpunosti posvećena NATO-u - kazao je Blinken, te je potom pobrojao neke od vojnih prijetnji za Alijansu:

"Vojne ambicije Pekinga rastu iz godine u godinu, u paru sa realnostima moderne tehnologije, pa izazovi koji su se nekad činili veoma daleko, više nisu tako udaljeni. Također, to vidimo u novim vojnim mogućnostima i strategijama koje je Rusija razvila kako bi izazvala naša savezništva i podrivala red zasnovan na pravilima, koji osigurava našu kolektivnu sigurnost".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je posvećenost Sjedinjenih Država i upozorio na neke od opasnosti.

- Vidimo da Rusija nastavlja razvijati nova i destabilizirajuća nuklearna oružja. Trebaju nam sporazumi koji pokrivaju više oružja i veći broj nacija, poput Kine - napominje Stoltenberg.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države od evropskih saveznika očekuju da ispune planove potrošnje za odbranu, kao i da se NATO mora razvijati kako bi se suprotstavio prijetnjama u koje spadaju i dezinformacije, kibernetički napadi, klimatske promjene te pandemija.

NATO se suočava i sa internim tenzijama. Blinken je tražio od Turske da odustane od nabavke ruskog protuzračnog sistema S-400. Također je izrazio protivljenje Amerike izgradnji cjevovoda North Stream 2, koji će ruski gas dovesti direktno do Njemačke. Također, Evropska unija finalizira trgovinski sporazum sa Pekingom.

- Znamo da naši saveznici imaju kompleksne odnose sa Kinom, koji se neće uvijek savršeno preklapati, ali moramo zajedno navigirati kroz te izazove. To znači bližu saradnju sa našim saveznicima na rješavanju pitanja u oblasti tehnologije i infrastrukture, koje Peking sad eksploatiše - poručio je Blinken.

Sastajući se sa vodećim zvaničnicima EU, Blinken je rekao da je Unija američki partner prvog reda, što je naišlo na dobar prijem. Analitičari kažu da pravi izazovi za ovo savezništvo tek predstoje.
 

(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo