19°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

24.03.2021 / 13:19 KORONAVIRUS - Izvor iz njemačke vlade

EK bi trebala početi pregovore o kupovini Sputnika V

EK bi trebala početi pregovore o kupovini Sputnika V
Foto: Vijesti.ba

Evropska komisija trebala bi održati pripremne razgovore sa državama članicama o mogućoj nabavci ruske vakcine protiv COVID-19, Sputnik V, rekao je u srijedu izvor iz njemačke vlade, prenosi Reuters.

“Takvi pregovori još nisu počeli”, rekao je izbor, rekavši kako bi Njemačka pozdravila početak takvog pregovora.

Evropska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je početkom marta da razmatraju odobravanje Sputnika V.

Prema navodima iz tada objavljenog saopštenja koje je izdala ova institucija, podnosilac zahtjeva za ovu vakcinu je kompanija R-Pharm iz Njemačke.

U saopštenju piše da je odluka da se započne sa razmatranjem korištenja ove vakcine u zemljama Evropske unije (EU) zasniva na rezultatima laboratorijskih i kliničkih studija na odraslima.

"Ove studije pokazuju da Sputnik V pokreće proizvodnju antitela i imunih ćelija koje ciljaju korona virus i mogu pomoći u zaštiti od COVID-a 19", navodi EMA.

Ističe se i da će EMA procijeniti usklađenost vakcine Sputnik V sa uobičajenim standardima EU za efikasnost, sigurnost i kvalitet.

Medicinski časopis The Lancet objavio je 2. februara 2021. da ruska vakcina Sputnik V protiv korona virusa pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-19.

Rusija je još u avgustu 2020. objavila da je državno zdravstveno regulatorno tijelo odobrilo vakcinu. Taj potez nije naišao na odobravanje izvan Rusije jer u tom periodu nisu bile završene ključne faze istraživanja.

Na teritoriji EU trenutno se koriste tri vakcine: Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca. EMA je sredinom marta preporučila i odobravanje Johnson & Johnson vakcine. Međutim, proces vakcinacije je spor zbog nedostatka doza vakcina za sve građane.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo