16.03.2021 / 08:10 KORONAVIRUS - Rok do 16 sati

Danas konačne ponude dobavljača za nabavku vakcina za FBiH

Danas konačne ponude dobavljača za nabavku vakcina za FBiH
Foto: Vijesti.ba

Vlada FBiH je sinoć je zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes, te da do sutra do 16:00s ati dostave konačne ponude, s cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla.

Nakon toga bi se Ad hoc tim ponovo trebao sastati i razmotriti sve pristigle ponude, te o tome informirati Vladu Federacije BiH.

Ranije je premijer Federacije BiH je, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputio pisma namjere za nabavku vakcina za kompanije: Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo („Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnik V) i TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

Vlada FBiH ovlastila je premijera Federacije BiH da, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, uputi i druga pisma namjere za koja ovaj zavod smatra da je potrebno uputiti za nabavku vakcina.

Podsjetimo, tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima.

U međuvremenu Zavodu su se javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

- Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrijedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Sigaran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo - kazao je jučer Novalić.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo