12.03.2021 / 16:36 KORONAVIRUS - Pogoršana epidemiološka situacija

Vlada BPK traži ponovno formiranje Covid odjela i hitnu uspostavu izolatorija

Vlada BPK traži ponovno formiranje Covid odjela i hitnu uspostavu izolatorija
Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade BPK

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, zbog izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije, usvojila je zaključak u kojem se od nadležnih institucija traži pooštravanje epidemioloških mjera i nadzora nad njihovih provođenjem, te apeluje na građane da ih poštuju.

U zaključku usvojenom na sjednici od Zavoda za javno zdravstvo traži se da pojača nadzor nad primjenom Kantonalnog kriznog plana, posebno u dijelu koji se odnosi na "put pacijenata“.

Kantonalnoj bolnici naloženo je da ponovo aktivira covid odjel te da prema federalnoj naredbi, 30 posto svojih svojih kapaciteta osigura za smještaj i liječenje oboljelih od koronavirusa.

Svim javnim i privatnim ustanovama naložena je obavezna dezinfekcija prostora, strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, obavezno nošenje zaštitne maske i držanje fizičke distance, kao i reorganizacija radnog vremena kako bi se smanjio kontakt i veća koncentracija ljudi i stranaka.

Od Kantonalne bolnice zatraženo je da u roku od tri dana u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo osposobi prostorije Đačkog doma za slučaj većeg zbrinjavanja pacijenata, a od inspekcijskih organa da pojačaju nazdor nad provođenjem svih epidemioloških mjera. 

Od Zavoda za javno zdravstvo zatraženo je takođe da u koordinaciji sa Ministarstvom obrazovanja pojača nadzor nad primjenom Kriznog plana u obrazovnim ustanovama, a od Direkcije robnih rezervi i Kantonalne uprave civilne zaštite da dostave izvještaj o stanju zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. 

Upućen je i apel stanovništvu na području kantona da zbog pogoršane epidemiloške situacije ograniče svoje kretanje i okupljanja. 

U nastavku sjednice, Vlada je usvojila Program javnih investicija BPK-a Goražde za 2021-2023. godinu koji sadrži podatke za ukupno 14 projekata u ukupnoj vrijednosti od 24 miliona KM te utvrdila i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o boravišnoj taksi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada je nije imala primjedbi na Mišljenje Ministarstva za privredu BPK-a Goražde na Prednacrt zakona o informacionoj sigurnosti i sigurnosti mrežnih i informacionih sistema te ga je uputila Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice dobio je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje lica kojima je priznat status raseljenog lica i povratnika, djece od rođenja do polaska u osnovnu školu i lica nakon navršenih 65 godina života, a koja nemaju zdravstveno osiguranje po drugom osnovu, za period 01.01-31.12.2021.

Takođe, data je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje lica koja ostvaruju prava iz socijalne zaštite, između JU Centar za socijalni rad BPK Goražde i JZU Zavod za  zdravstveno osiguranje BPK Goražde.

Usvojena je i Odluka o ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za povratnike u Republiku Srpsku. 

Vlada je na prijedlog Ministarstva pravosuđa usvojila Uredbu o službenoj iskaznici članova Vlade BPK-a Goražde, te odluke o dopuni odluka o Registru imenovanih lica i Registru zaposlenih u javnom sektoru na području BPK Goražde. Dopunom ovih odluka omogućuje se pristupanje registrima imenovanih lica i zaposlenim u Gradu Goražde i općinama u sastavu kantona, te preporučuje poslanicima u Skupštini kantona i vijećnicima u Gradskom i općinskim vijećima s područja BPK da u svrhu prevencije mogućih pojavnih oblika sukoba interesa daju pismenu saglasnost Ministarstvu pravosuđa i Tijelu za borbu protiv korupcije Vlade kantona za obradu i objavljivanje i njihovih ličnih podataka u skladu sa ovom odlukom.

Vlada je razmatrala i  usvojila Izvještaj o radu Tijela za sprečavanje i borbu protiv korupcije u BPK-a Goražde za proteklu godinu, a nakon toga usvojeni su zaključci kojim su ministarastva kod kojih su inspekcijskim nadzorom uočene nepravilnosti u propisima, sistematizaciji radnih mjesta i drugim radnjama, zadužena da Vladi dostave izvještaje o provedenim aktivnostima na njihovom otklanjanju.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Vlada je utvrdila Kriterije za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za 2020/21. studijsku godinu. 

Usvojen je prijedlog Pravilnika o mjerama za podsticaj zapošljavanja JU „Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde“ kao i Evaluacija Programa stručnog osposobljavanja u 2019.godini.

Ministarstvo za urbanizam dobilo je od Vlade saglasnost za učešće u Javnom pozivu za projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije koje je objavilo federalno Ministarstvo prostornog uređenja.

Članovi Vlade na današnjoj sjednici upoznati su i sa Zapisnikom sa radnog sastanka premijera Federacije, kantonalnih premijera i ministara zdravstva u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom te Informacijom o planu cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH i njegovim izmjenama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo