8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.03.2021 / 20:18 KORONAVIRUS - WHO

Ne preporučuje se turističko korištenje takozvanog Covid pasoša

Ne preporučuje se turističko korištenje takozvanog Covid pasoša

Visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da se takozvani Covid pasoši ne bi trebali koristiti za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičke razloge jer vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Na brifingu za novinare u ponedjeljak, čelnik WHO-a za hitne slučajeve dr. Michael Ryan rekao je da postoje "stvarna praktična i etička razmatranja" za zemlje koje razmatraju upotrebe certifikata o vakcinama kao uslova za putovanje, dodajući da zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija za sada to ne preporučuje, javlja AP.

- Vakcinacija jednostavno nije dostupna širom svijeta i nije dostupna na pravičnoj osnovi - rekao je Ryan. WHO je ranije primijetio da je još nepoznato koliko traje imunitet od brojnih licenciranih COVID-19 vakcina i da se podaci još uvijek prikupljaju.

Ryan je također primijetio da bi strategija mogla biti nepravedna prema ljudima koji se iz određenih razloga ne mogu vakcinisati i da bi zahtijevanje Covid pasoša moglo omogućiti da se "nepravda i nepravednost dodatno uvrste u sistem".



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo