2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

07.03.2021 / 16:29 KORONAVIRUS - Covid-19

Cijela Italija pod novim ograničenjima

Cijela Italija pod novim ograničenjima
Foto: AP
U Italiji u posljednja 24 časa bilo je 307 preminulih od virusa korona i više od 23.000 novozaraženih, izvještava agencija Ansa, navodeći da se pooštravaju ograničenja.

Raste procenat inficiranih na ukupan broj testiranih, šest odsto od preko 300.000 testiranih, a svakodnevno se povećava broj pacijenata u odjeljenjima intenzivne njege.

Na osnovu preporuke vladinog naučno-tehničkog komiteta, koji prati, analizira i predlaže epidemiološke mjere, na cijeloj nacionalnoj teritoriji pooštravaju se mjere ograničenja.

Predsjednik regije Kampanja Vićenco de Luka, u redovnom video-obraćanju građanima rekao je da je regija već u "crvenoj zoni", to jest zoni visokog epidemiološkog rizika.

Prema uredbi Ministarstva za unutrašnje poslove, pojačane su policijske kontrole, naročito u dijelovima gradova gdje se najviše okupljaju građani na takozvanim movidama.

Jedina od 20 italijanskih regija gdje je epidemiološka situacija pod kontrolom, Sardinija, uvela je obavezu testiranja za sve one koji dolaze na ostrvo.

U većini regija nastava u svim školama je onlajn, restrikcije su uvedene ponovo i za prodavnice hrane, gdje se dozvoljava ulazak jednog člana porodice, ograničava se kretanje unutar jedne opštine i zabranjuje prelazak opštinskih granica.

U sjevernoj regiji Lombardija, koja od početka pandemije prednjači po broju zaraženih i preminulih, uvedeno je pretkarantin stanje.

Predsjednik regije Atilio Fontana je rekao za televiziju RAI da pooštravanje antikovid mjera nije izbor već neophodnost, pred sve većim rastom zaraze engleskom varijantom kovida-19.

U bolnici u gradu Varese otkriven je slučaj veoma rijetkog soja virusa, samo još jedan takav na svijetu zabilježen je u Tajlandu kod osobe koja je bila doputovala iz Egipta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo