7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

06.03.2021 / 16:31 KORONAVIRUS - Covid-19

WHO: U Evropi prošle sedmice milion novozaraženih

WHO: U Evropi prošle sedmice milion novozaraženih
Foto: Vijesti.ba
Prošle sedmice u Evropi je zabilježeno milion novih slučajeva koronavirusa, što je porast od devet posto u odnosu na sedmicu ranije i preokret koji je okončao šestosedmični pad, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Među teško pogođenim mjestima je i milansko predgrađe Bollate, gdje je virus alarmantnom brzinom zahvatio vrtić i osnovnu školu. U roku od samo nekoliko dana, 45 djece i 14 članova osoblja bilo je pozitivno na novu vrstu koronavirusa.

Genetska analiza potvrdila je da je riječ o izuzetno zaraznoj varijanti koja je prvi put identificirana u Velikoj Britaniji krajem prošle godine. Nagli val dovodi do novih ograničenja širom kontinenta.

Dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, izjavio je da do porasta širenja varijanti koronavirusa dolazi i zbog toga što se otvara društva, ali ne na siguran i kontrolisan način.

Britanska varijanta značajno se širi u 27 evropskih zemalja koje prati WHO, a dominira u najmanje 10 među kojima je i Velika Britanija, Danska, Italija, Irska, Njemačka, Francuska, Holandija, Izrael, Španija i Portugal.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo