4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.03.2021 / 22:28 KORONAVIRUS - Srbija

Kon: Mjere neće mnogo poboljšati situaciju, ali bolje što su uvedene

Kon: Mjere neće mnogo poboljšati situaciju, ali bolje što su uvedene
Foto: Arhiv
Epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon kaže da će nove mjere u suzbijanju širenja virusa korona tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku situaciju, ali da će se njihovi efekti vidjeti tek krajem sljedeće nedjelje.

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, a Kon je za RTS rekao da te mjere neće mnogo poboljšati situaciju, ali da je u svakom slučaju bolje što su uvedene nego da ih nema.

"Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak", kaže Kon.

Smatra da je mjere trebalo ranije uvesti i da su stručnjaci na to upozoravali i prije Sretenjskih praznika.

"Činjenica je da se Srbija odlučila da sprovodi mere koje su vrlo blage bez obzira na sva upozorenja da će onda duže trajati. To je jednostavno nešto sa čim moramo da se pomirimo", rekao je Kon.

Tokom vikenda neće raditi kafići i restorani, a Kon kaže da će hoteli svoje kapacitete koristiti samo za svoje goste, dok će skijališta kontorlisati odgovarajuće službe, kao i ranije.

Zakazane sportske manifestacije će se, navodi Kon, održavati bez gledalaca, a predstave do 21 sat.

Povodom prelaska srednjoškolaca na onlajn nastavu iduće sedmice, Kon je rekao da je nadzorni sistem u školama solidan, ali da iskustva iz inostranatsva pokazuju da se kovid-19 prenosi sada i među mlađima, i u ovoj novoj varijanti britanskog soja, kao i južnoafričkog i juznzoameričkog.

"Za sada mi već imamo britanski soj. Vrlo je verovatno da on upravo dominara u školama", kaže Kon.

Navodi da je ta mjera proaktivna i preventivna, jer su, kaže, srednjoškolci najviše u kontaktu, a da je istovremeno primjećeno da najviše ne koriste zaštitne maske.

Prelazak na onlajn nastavu iduće sedmice, kaže Kon, praktično će značiti povezane dvije nedjelje onlajn nastave, budući da se ona kombinuje sa odlaskom učenika u školu na nedeljnom nivou.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo