05.03.2021 / 12:45 KORONAVIRUS - Federalni premijer

Novalić o Fortinom napuštanju sastanka: KS ima najveći problem

Novalić o Fortinom napuštanju sastanka: KS ima najveći problem
Foto: Fena / Vijesti.ba
Federalni premijer Fadil Novalić kazao je nakon današnjeg sastanka o epidemiološkoj situaciji i nabavci vakcina, koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, da svaki rast koji ne može servisirati zdravstveni sistem, a Sarajevo i Tuzla su već došli ...

... do tog nivoa, mora biti presječen radikalnom mjerom zvanom lockdown.

- Pa bilo to sedmica, dvije, tri. I to je pitanje statistike. Ukoliko ne mognemo te nove prilive bolesnika primiti u zdratvstveni sektor, onda se uvodi lockdown, koji jako loše utiče na ekonomiju - rekao je Novalić na konferenciji za novinare.

No, naglašava da je lockdown zadnja opcija, a prije njega moraju se iskoristiti svi zakonski kapaciteti u kantonima koji trebaju da spriječe druženja, prijenos, priliv virusa.

- Lockdown izravno ubija ekonomiju, koja siromaši zdravstvo i onda ulazimo u negativan začarani krug - poručuje Novalić.

Napominje da je na današnji sastanak uredno pozvan premijer KS Edin Forto, ali da ga je on napustio prije završetka.

- KS ima najveći problem, njegova incidenca je 490. Upravo to je posljedica mjera u KS. U tom slučaju FBiH ne može pomoći da KS izađe iz te crvene zone u koji je zapao. Frustracija možda može biti izazvana i nenabavkom vakcine. Vi znate da je država, a ne entiteti i kantoni, zadužena za nabavku vakcine. Pfizer neće da razgovara sa pokrajinom Bavarska, nego sa državom Njemačkom - govori Novalić.

Naglašava da bh. entiteti u proteklom periodu u međunarodnim relacijama nisu bili prepoznati kao faktor koji može nabavljati vakcine. A onda se to promijenilo prije 6-7 dana, kada je država BiH rekla da to ne može uraditi preko COVAX mehanizma.

- U tom smislu već jutros je Pfizer zakazao sastanak. Odmah su reagirali dobavljači. Formirana je i ad hoc komisija koja ima zadatak da ugovori i predloži Vladi FBiH nabavku vakcina - potcrtava Novalić.

Komisiju će, dodaje Novalić, sačinjavati jedan federalni parlamentarac, predstavnik TI BiH, dva kantonalna ministra zdravstva, zatim predstavnici Ministarstva finansija FBiH, ZZJZ FBiH i Kriznog štaba.

Pomenuta komisija već danas će dobiti autorizaciju od Vlade FBiH, pojašnjava Novalić, a imat će zadatak da izravno pregovara s dobavljačima, odredi cijenu i rok kada će vakcine biti dostavljene.

- Cijena sasvim sigurno neće biti ona koja je nominalna. I mi smo učinili da to bude jako transparentno - kazao je.

U lockdownu smo, dodaje Novalić, bili jedni od najuspješniji na cijelom svijetu, dobili smo papirnatu potvrdu od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Međutim, istovremeno smo imali ekonomsko propadanje.

- Nastojimo da lockdown više ne uvodimo - naglašava.

Ističe da je nakon ukidanja stanja prirodne nesreće u FBiH 29. maja 2020. godine situacija bila izuzetno dobra - 33 zaražena, 27 mrtvih, 1.130 izliječenih. No, u julu i avgustu je to jako eksplodiralo.

- Tek pred kraj godine smo sanirali sve posljedice tog lockdowna, završili smo na -4,8 posto BDP, što je za FBiH manje za oko milijardu KM. Završili smo na -15.000 uposlenih i na 15,8 posto manje potrošnje, dakle indirektnih poreza - dodao je Novalić.

Ukoliko se kriza nastavi odvijati ovim tempom, upozorava federalni premijer, značajnije ekonomske probleme mogli bismo imati i u toku ove godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo