-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

04.03.2021 / 16:15 KORONAVIRUS - Sjednica Vlade KS

Zdravstveni sistem KS prenapregnut, ne može izdržati novi talas

Zdravstveni sistem KS prenapregnut, ne može izdržati novi talas
Foto: Press KS

Predsjednik Kriznog štaba i ministar Zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je da je epidemiološka slika izazvana koronavirusom u znatnom pogoršanju i da se veliki broj mladih osoba javlja na hospitalizaciju.

- Zdravstveni sistem je prenapregnut i ne može više podnijeti epidemiolški talas – kazao je Vranić na konferenciji za medije koja je održana danas nakon hitne sjednice Vlade KS.

Naveo je da je jučer od 1.180 testiranih na koronavirus bilo 490 pozitivnih, što znači da je blizu 45 posto od testiranih pozitivno, a to ukazuje da ulazimo u treći val epidemije koronavirusa.

Rekao je da je Kanton prepušten sam sebi jer su Federalna vlada i Krizni štab  dopustili   da svaki kanton donosi svoje mjere  u skaldu sa epidemiološkom slikom, te da, stoga,  nemaju ujednačenih stavova, a da vakcina nemamo ni na vidiku i da Vlada KS čine sve da dođu do vakcina

- Epidemiološka slika je pogoršana, veliki broj mladih osoba  javlja se na hospitalizaciju što znači da je do nas došao brtanski, a možda i afrički soj koronavirusa koji se izuzetno brzo širi i pogađa mlađu populaciju – istakao je Vranić.

Naveo je da je u stalnom kontaktu sa direktorima kliničkih centara, te da slika nije nimalo dobra jer, primjera radi, na Podhrastovima su  bila slobodna tek tri ili četiri kreveta, a u Općoj bolnici „Dr. Abdulah Nakaš“ popunjeni su svi kapaciteti, do je u Kliničkom centru  još 20-tak slobodnih kreveta.

U razgovru sa direktorima bolničkih ustanova,kako je dodao, dogovorili su da se nađe još prostora za covid bolesnike, a u pregovorima su i sa privatnim sektorom koji bi mogao primiti bolensike koji zahtijevaju hospitalizaciju.

- Više od godinu dana medicinsko osoblje je na izmaku snaga i apeliram na građane da se pridržavaju edpidemiloških mjera, uz zahvalnost svima koji ih se pridržavaju. Danas je 46 zdravstvenih radnika izašlo iz stroja, a to znači da mi gubimo zdravstvene radnike – naglasio je Vranić.

Smanjeni su kapaciteti i u drugim bolnicama.

- Permanentno radimo na donošenju novih mjera i mislim da ćemo uspjeti odgovoriti na treći talas korone. Ali bez saradnje sa građanima i napornog rada naših zdravstvenih radnika nećemo moći pobijediti ovu epidemiju – upozorio je Vranić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo