7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

04.03.2021 / 13:14 KORONAVIRUS - Predsjednik Vlade Crne Gore

Krivokapić zahvalio na donaciji 30.000 vakcina

Krivokapić zahvalio na donaciji 30.000 vakcina
Zdravko Krivokapić / Vijesti.ba
Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izrazio je danas u svoje i u ime građana zahvalnost ambasadoru Kine u Crnoj Gori LJu Đinu i njegovoj zemlji za donaciju 30.000 vakcina kompanije Sinofarm protiv kovida 19.

Premijer je istakao da građani Crne Gore veoma cijene prijateljstvo, koje činom uručenja ove pomoći Kina samo potvrđuje.

"Crna Gora je u delikatnoj situaciji jer je crnogorski zdravstveni sistem doveden do krajnjih granica izdržljivosti. Vakcine predstavljaju nadu da će zemlja izdržati pred svim izazovima koje je uslovila pandemija kovid 19. Zato ova donacija ima još veću vrijednost", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je iskazao divljenje uspjesima koje je Kina postigla u borbi protiv pandemije i time svima poslala jasnu poruku da moraju naučiti da žive sa virusom korona.

"Nadam se da će građanska disciplina i dosljedno poštovanje mjera, u kombinaciji sa vakcinisanjem, doprinijeti da se crnogorski zdravstveni sistem održi, a da se ekonomija ne uruši. Mobilisaćemo sve raspoložive zdravstvene kapacitete, jer je ovo bitka za svakog čovjeka", izjavio je premijer Krivokapić.

Kineski ambasador Lju Đin iskazao je zadovoljstvo što može da doprinese prijateljskim odnosima Crne Gore i Kine.

"Vakcine simbolično predstavljaju dobre želje i dobre namjere koje Kina njeguje prema Crnoj Gori i njenim građanima", rekao je on.

Ambasador je istakao da je Kina spremna da osnaži pomoć kada je Crna Gora u pitanju i da je sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović već razgovarao o načinu kako da se sljedeća "Sinofarmova" isporuka realizuje što prije.

Kineski ambasador kaže da očekuju da će do ljeta više od 50 odsto građana Kine biti vakcinisano, te da je borba protiv pandemije zajednički problem čovječanstava.

Ambasador je podsjetio da je Kina isporučila vakcine u više od 70 država i da aktivno učestvuje u pregovorima sa više desetina zemalja.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo