7°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

04.03.2021 / 13:02 KORONAVIRUS - Covid-19

U Hrvatskoj se pojavio i češki soj koronavirusa

U Hrvatskoj se pojavio i češki soj koronavirusa
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Iz Instituta Ruđer Bošković potvrđeno je da se u Hrvatskoj, uz brazilski, njujorški, britanski i južnoafrički, pojavio i češki soj koronavirusa, javlja HRT.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrave te u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” , izolirali češki soj i to iz 20% uzoraka.

“Češki soj je kombinacija mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj veliki porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2”, rekao je prof. Vlahoviček.

Naglašava da se zasad još ne zna puno o zaraznosti češkog soja, ali da u svakom slučaju treba biti na oprezu, pratiti porast tih varijanti virusa, te pratiti i odmah izolirati zaražene osobe, prije nego što se one prošire u populaciji, prenosi N1.

Profesor Vlahoviček je voditelj Projekta za analizu genoma koronavirusa.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini češki soj je detektovan prije nešto više od sedam dana. Prof.dr. Teufik Goletić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu rekao je tada da je identifikovano deset različitih genetskih linija korona virusa.

“Sekvencioniranjem smo zabilježili cirkulaciju 10 genetskih linija, od čega su dvije najbitnije. Riječ je o britanskom B117 varijantnom soju i s druge strane jednom drugom soju koji nije dobio status onoga koji izaziva zabrinutost, to je češki soj”, naveo je tada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo