2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

03.03.2021 / 22:22 KORONAVIRUS - Pitanje za Krizni štab KS

Hadžović-Džuvo: Šta virus radi iza 23.00, a ne radi do tada

Hadžović-Džuvo: Šta virus radi iza 23.00, a ne radi do tada
Foto: Arhiv

Bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof dr. Almira Hadžović-Džuvo obratila se Kriznom štabu Kantona Sarajevo i zamolila da obrazlože mjere protiv koronavirusa koje su naložili da se poštuju.

"Još jednom bih ljubazno zamolila bilo kojeg člana Kriznog štaba KS da mi odgovori  šta virus radi od 23h-05h ili još gore do 20h-05h , a ne radi do 23h (20h). Ako neko misli da su nam policijski sat i maske na otvorenom bile uspješne mjere prethodnih mjeseci koje su nas spasile, neka  iznese prvo dokaz da se nešto u tome promijenilo i da se zbog toga broj povećao. Niti je policijski sat ukinut, niti su na otvorenom ljudi masovno skinuli maske. Ko je nosio i dalje nosi masku , ko nije nosio do sada teško da će početi nositi. Na otvorenom , sa distancom od 1,5 m gotovo ne postoje šanse da se bolest prenese. Uvođenje mjera ili pooštravanje mora biti razumno i naučno opravdano.

Na nama je:
- da znamo sa se pojavio novi soj....zarazniji. Više je oboljelih. Šansa da se zarazite je znatno veća . Na svakom je od nas je da se pridržavamo mjera koje već znamo napamet. Manje druženja ovaj mjesec u zatvorenom prostoru. Bolnice i ambulante su pune, prepune... Zdravstveno osoblje je  umorno.

Na državi je da nam:
1. Nabavi vakcine ODMAH  
2. Poveća bolničke kapacitete za srednje teške pacijente kojima treba kiseonička potpora
3. Obezbijedi oksigenoterapiju u kućnim uslovima  ako nije moguće obezbijediti bolničke kapacitete u kratkom roku
NABAVITE VAKCINE , mijenjajte zakone . Nemoguće je da svi mogu a mi ne možemo.  Na putu smo da uskoro postanemo nova Spinalonga Evrope (za one koji ne znaju otok u Grčkoj  gdje su odvodili oboljele od lepre (guba)."

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo