9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.03.2021 / 17:47 KORONAVIRUS - Krizni štab

Nepovoljna epidemiološka situacija u ZDK

Nepovoljna epidemiološka situacija u ZDK

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je nepovoljna sa evidentnim porastom broja oboljelih, a posebno hospitaliziranih pacijenata – zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK  Adnan Jupić rekao je da se povećanje broja oboljelih može dovesti u vezu sa rastom broja u susjednim kantonima, prije svega Kantonu Sarajevo.

- U Kantonu Sarajevo imamo složenu i tešku situaciju tako da su upravo naše rubne općine, prije svega Vareš i Breza, najviše pogođene novim valom pandemije - rekao je Jupić.

Krizni štab je razmatrao nove modalitete sprečavanja daljeg ubrzanog širenja zaraze virusom Covid-19, ali nije donesena odluka o pooštravanju mjera.

- Insistiramo da se poštuju postojeće mjere. Mislim da je prerano došlo do opuštanja i da svi trebamo još malo 'stisnuti zube' te da građani pomognu zdravstvenim radnicima koji daju sve od sebe da pruže zdravstvenu zaštitu - rekao je Jupić.

 Trenutno najveći problem predstavlja povećan broj bolničkih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. U Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) trenutno je hospitalizirano 80 pacijenata, od čega je 12 u Covid intenzivnoj njezi.

 - Vrlo je malo pacijenata koji dođu u bolnicu a da im nije potrebna kiseonička ili respiratorna podrška. Praktično su popunjeni kapaciteti u Covid intenzivnoj njezi - rekao je direktor ove bolnice  Rasim Skomorac.

Naveo je da je KBZ povećala kapacitete intenzivne njege i uradila razvod kiseonika, ali da problem predstavlja obezbjeđenje dovoljne količine kiseonika na tržištu.

 - Ako se takav trend nastavi bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo moći adekvatno odgovoriti potrebama takvih pacijenata - rekao je Skomorac.

 S obzirom na opterećenje bolnica, Krizni štab je revidirao Krizni plan za postupanje sa Covid pozitivnim pacijentima koji će se zajedno sa novim metodologijama evaluacije pacijenata, dijagnostičkim i terapijskim procedurama, dostaviti svim domovima zdravlja u ovom kantonu, saopćeno je iz Pres službe ZDK. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo