°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.02.2021 / 22:35 KORONAVIRUS - Strogi lockdown

Češka uvela kompletnu zabranu kretanja za naredne tri sedmice

Češka uvela kompletnu zabranu kretanja za naredne tri sedmice
Foto: Vijesti.ba

U Češkoj Republici je donesena odluka kompletne zabrane kretanja stanovništva od ponedjeljka, a važi tri naredne sedmice.

Zatvoreni su i vrtići te prvi i drugi razredi osnovnih škola koji su do sada jedini radili, objavila je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević.
 
Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček objavio je da će 5000 vojnika pomagati policiji u nadzoru mjera i pozvao ljude da naredne tri sedmice ostanu kod kuće.
Zabranjeno je kretanje i između regija, osim određenim zaposlenicima koji će imati potvrdu.

Još jedan strogi lockdown nakon što je broj mrtvih dosegnuo brojku od 19999 osoba, a u bolnicama je katastrofalno stanje s brojem teško bolesnih pacijenata.
Ambasada BiH u Pragu za sve naše državljane bit će i kao i do sada na usluzi u svako vrijeme, na naše dobro poznate brojeve za hitne slučajeve kad god zatrebate pomoć. Ostanite zdravi i poštujte mjere, za dobro svih nas", poručila je ambasadorica BiH.

Zemlja se približava katastrofi

Češka se u petak približila broju od 20.000 umrlih od koronavirusa od početka pandemije, a bolnički sistem joj je prenapregnut do krajnjih granica, piše agencija dpa.

Ministar zdravstva Jan Blatny je rekao da je umrlo 19.999 ljudi koji su bili pozitivni na testiranju na koronavirus.

Broj zaraženih od početka pandemije je u posljednja 24 sata narastao za dodatnih 14.457 na više od 1,2 miliona. Češka ima 10,7 miliona stanovnika.

Premijer Andrej Babiš je upozorio ove sedmice da se zemlja približava potpunoj “katastrofi” u bolnicama ukoliko se ne smanji broj zaraženih.

Parlament je u petak usvojio zakon koji vladi omogućuje da poduzima dalekosežna ograničenja, poput zatvaranja trgovina.

Vlada je također dala zeleno svjetlo za razgovore s Njemačkom i Poljskom o prebacivanju pacijenata s koronavirusom kojima je potrebno intenzivno liječenje, prenijela je Hina.

Ministar Blatny je rekao da će se to realizirati samo u slučaju prijeke potrebe. Blizu 7200 pacijenata se liječi u bolnicama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo