°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

23.02.2021 / 14:25 KORONAVIRUS - Goražde

U BPK-a raste broj oboljelih od koronavirusa

U BPK-a raste broj oboljelih od koronavirusa
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ponovo se bilježi rast oboljelih od koronavirusa, a sve više osoba s respiratornim simptomima koji su slični Covid infekciji javlja se u ambulante - upozoravaju iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Naglašavaju da je, kako ne bi došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, nužno poštivanje epidemioloških mjera koje su na snazi.

„U odnosu na prošlu sedmicu kada je od 111 testiranih na području BPK-a registrirano osam slučajeva koronavirusa, u ovoj je došlo do povećanja broja oboljelih a uglavnom je riječ o kontaktima ranije zaraženih osoba. Trenutno je aktivno 14 slučajeva koronavirusa dok je 37 osoba u izolaciji. Jedan pacijent nalazi se na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde“ - precizirala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

 U zavodu smatraju da je uzrok povećanja broja oboljelih, nepridržavanje epidemioloških mjera

„Uzrok jeste nepridržavanje mjera i također, obzirom na porast broja zaraženih u drugim kantonima, posebno u sarajevskom gdje su i posljednji registrovani slučajevi u BPK bili vezani za porodične klastere iz tog kantona. Moramo se pridržavati svih mjera obzirom da nije provedena vakcinacija i moramo svi kao građani biti odgovorni i to je jako bitno da ne bi smo došli u situaciju koju smo imali krajem oktobra i početkom novembra“ - istakla je dr. Bičo.

Apelirala je na osobe koje imaju simptome da ostanu kući i jave se u Covid ambulantu i, ukoliko su imali kontakte za zaraženom osobom da se pravovremeno izoluju i jave u Zavod za javno zdravstvo.

Obzirom da neki kantoni razmišljaju o pooštravanju mjera, direktorica Zavoda za javno BPK smatra da u ovom kantonu za to trenutno nema potrebe

„Idealno bi bilo samo da se poštuju trenutne mjere i da se nadgleda njihova provedba, jer svaki put kada imamo situaciju da se kontroliše poštivanje mjera to daje efekat i imamo bolju epidemiološku situaciju. Također, poboljšanje vremenskih prilika, boravak na otvorenom uz smanjen broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje rizik prenosa ne samo koronavirusa već i drugih kapljičnih infekcija, tako da nam vrijeme i boravak vani idu u prilog“ - istakla je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo BPK Goražde.  

Od početka pandemije Covid -19 na području BPK-a oporavile su se 1.044 osobe.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo