-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

22.02.2021 / 22:44 KORONAVIRUS - Koronavirus

Situacija u Mađarskoj se pogoršala, produžili vanredno stanje

Situacija u Mađarskoj se pogoršala, produžili vanredno stanje
Foto: AFP / Vijesti.ba
Mađarski parlament u ponedjeljak je odobrio produljenje izvanrednog stanja za još 90 dana zbog pandemije koronavirusa i u tom razdoblju vlasti mogu donositi mjere poput policijskog sata.

Na glasanju u ponedjeljak navečer 133 parlamentarca desne većine glasalo je ‘za’, a 55 zastupnika protiv produljenja, prenosi njemačka agencija dpa.

To je drugi put da je vlada premijera Viktora Orbana produljila izvanredno stanje, nakon što je prvo proglašeno u studenom na 15 dana. Tada je za to glasala i oporba.

Oni koji su se usprotivili produljenju u ponedjeljak tvrde da Orban zloupotrebljava dobivene ovlasti, dopušta širenje korupcije i dokida neovisnost sveučilišta, prenosi Hina.

Izvanredno stanje dopušta vlastima da zatvaraju restorane i kulturne institucije te da na snazi bude policijski sat od 20 sati navečer do 5 sati ujutro.

Situacija s koronavirusom u Mađarskoj se nedavno pogoršala. Vlasti su u ponedjeljak izvijestile o 2623 novih slučajeva zaraze, što je gotovo dvostruko više od broja prošlog tjedna.

U ponedjeljak je bilo hospitalizirano 4,5 tisuća ljudi, 606 više nego prošli tjedan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo