11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

18.02.2021 / 22:48 Svijet - Poginulo 200 ljudi

Libanski istražitelj optužio za nemar visoke zvaničnike, sud tražio da se povuče

Libanski istražitelj optužio za nemar visoke zvaničnike, sud tražio da se povuče
Foto: AFP - Vijesti.ba

Najviši sud u Libanu zatražio je da se povuče glavni istražitelj prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci, nakon što je optužio za nemar visoke zvaničnike, javila je libanska novinska agencija.

Kasacioni sud je pozvao da se postavi novi istražni sudija da predvodi istragu ekplozije, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a više od 6.000 ranjeno, gotovo šest mjeseci poslije početka istrage, i čini da će ona opet biti odložena.

Porodice žrtava i preživjeli su optužili vladajuću elitu za korupciju i nemar, što je dovelo do ekplozije amonijum nitrata, opasne hemikalije uskladištene godinama u luci.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč sa sjedištem u Njujorku je odluku o smjeni istražanog sudije Fadi Savana označila kao uvredu žrtava i izrugivanje pravdi.

Sudija Savan je optužio i pozvao na ispitivanje vršioca dužnosti libanskog premijera i tri bivša ministra, pod sumnjom da su krivi za nemar koji je doveo do eksplozije.

Dva bivša ministra su potom optužila sudiju Savana da krši pravne i ustavne procedure, tražeći da bude izuzet.

Na osnovu zakona ministar pravde bi sada trebalo da predloži novog istražitelja.

Eksplozija je bila najveća nenuklearna u istoriji i jedan od najtraumatičnijih događaja sa kojim su se Libanci suočili. Porodice ubijenih sumnjale su od početka da će istraga biti transparentna i nezavisna u zemlji gdje decenijama vlada kultura nekažnajvanja.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo