9°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

17.02.2021 / 22:32 KORONAVIRUS - Preokret

Ništa od brzog dolaska ruske vakcine u Hrvatsku?

Ništa od brzog dolaska ruske vakcine u Hrvatsku?
Andrej Plenković / Vijesti.ba
Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska vlada u proteklim mjesecima radila na tome da osigura dovoljnu količinu vakcina za cijelu populaciju.

"1,9 milona doza Pfizera, milion doza Moderne, 2,7 miliona doza AstraZenece i 900 hiljada doza Johnson&Johnson koji je sada krenuo s procedurom registracije vakcina", rekao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ali ono što je uslijedio dalje u Plenkovićevoj izjavi je potpuni zaokret u odnosu na informacije koje su iz vlade curile sinoć. Tada su od izvora bliskih vladi stizale informacije kako se već u sljedećih nekoliko sedmica namjerava dopremiti najmanje milion doza Sputnjika V, prije odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA) koje se očekuje tek u aprilu.

Sada Plenković govori suprotno, da prije korišćenja Sputnjika V u Hrvatskoj ta vakcina mora biti odobrena u EU.

"Mi smo u poziciji da, ne našom krivicom, dolazi do sporije distribucije cjepiva i želimo da vidimo koje su nam druge mogućnosti da eventualno nabavimo cjepivo. Uspostavili smo službene kontakte s ruskom stranom, naši resori postaviće određene upite i zahtjeve. Želimo biti u poziciji da smo rezervisali doze kad to cjepivo bude odobreno. Želimo biti odgovorna vlada i ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je pouzdano", izjavio je Plenković, prenosi Index.hr.

Zaokret dolazi par sati nakon konferencije za medije šefice Evropske komisije

Kazao je da se on i vlada ne žele da se dovedu u situaciju da država bude odgovorna za eventualne neželjene posljedice na zdravlje neodobrene vakcine.

"Mi želimo biti odgovorna vlada kada je riječ o zdravlju i sigurnosti naših građana. Kada određeno cjepivo ili lijek dobije odobrenje EMA-e, tada za njegov kvalitet i nuspojave, odgovara proizvođač. A kada to dođe bez toga, onda za to odgovara država, a mi ne želimo ući u situaciju da na tržištu imamo nešto što nije provereno", dodaje Plenković.

Na pitanje koja će biti cijena ruske vakcine, rekao je da još nisu došli do cijene u razgovorima s Rusima. Dodao je da bi vakcina koja je već naručeno mogla stići krajem februara ili u martu, da se radi o iznosu od 600.000 doza koje bi trebalo da dođu, ali tu se radi o vakcinama koja se već nalaze na hrvatskom tržištu, prenose NN.

Zaokret vlade dolazi nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije oštro napala Ruse zbog njihove namjere da plasiraju Sputnjik V na tržište EU, primjećuje Index. Rekla je kako Sputnjik nije aplicirao za dozvolu i da, ako to želi učiniti, mora proći cijelu proceduru kao i svi ostali i predočiti svu potrebnu dokumentaciju.

"Pitam se kako to da Rusija nudi milione doza vakcina mnogima, a nije ih upotrijebila na vlastitim građanima, ne napreduju u vakcinisanju svojih građana", rekla je Ursula fon der Lajen, koja je konferenciju održala nakon najava iz Hrvatske i Slovačke da idu u nabavku ruske vakcine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo