2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

10.02.2021 / 15:22 Regija - Nikšić

Skandalozni grafiti osvanuli na Hadži-Ismailovoj džamiji

Skandalozni grafiti osvanuli na Hadži-Ismailovoj džamiji
Foto: RTVNK
"Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba", poručio je imam Hodžić.

Skandalozni grafiti osvanuli su jutros na Hadži-Ismailovoj džamiji u Nikšiću, javlja portal RTVNK.

Poruke mržnje upućene pripadnicima islamske vjeroispovjesti ispisane su na zidovima nikšićke džamije.



Nadležni organi se još nijesu oglašavali povodom ovog slučaja.

Imam Damir Hodžić kazao je Televiziji Crne Gore da ovo nije uradio grad Nikšić.

Podsjetio je na susret sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem, kojem su rekli da su oni zadovoljni kad je u pitanju suživot muslimana u gradu pod Trebjesom, te da ovakve probleme nijesu mogli da osjete do danas.

"Ovo je sraman čin koji se desio, desio se od bolesnih umova. Ne želim reći da su to građani našeg grada, jer ovdje ima većina čestitih ljudi. Svim silama, kad smo napadnuti od bolesnih umora, pokušati da se borimo protiv njih. Svi koji nam uđu u džamiju, pokušaćem da je zaštitimo", rekao je Hodžić.

Dužnost im je, kaže, da zaštite vjerski objekat, a nadležne poziva da stvar preuzmu u svoje ruke i da se vidi pomak, jer su se slični incidenti desili u Podgorici i Pljevljima.

"Nikšić nije Srebrenica, niti će ikada biti. Srebrenica nam je teška i bolna tema, i mnogo nam se često spočitava. Apelujem na Upravu policije da odradi posao kako treba", rekao je Hodžić, napominjući da ih ovakve stvari neće zastrašiti.

SD: Osuđujemo skrnavljenje Hadži Ismailove džamije, jednog od simbola Nikšića

Socijaldemokrate Nikšića najoštrije osuđuju skrnavljenje Hadzi Ismailove džamije, jednog od simbola Nikšića sramnim nacionalistickim grafitima, navedeno je u saopštenju.

"Konstantno podgrijavanje tenzija u našem gradu, kakvo ne pamtimo jos od devedesetih godina, najbolje govori o karakteru nove, nacionalističke vlasti na državnom nivou. Mi, Nikšićanke i Nikšićani, ne smijemo dozvoliti da nam oduzmu one vrijednosti koje nas grad vijekovima bastini. Naši rodjaci, kumovi, prijatelji, komsije muslimani uvijek su se u Nikšiću osjećali svoji na svome, jer ovo jeste i njihov grad, jednako kao nas. Tako mora i ostati.

Socijaldemokrate su i devedesetih godina čvrsto stajale na braniku vrijednosti građanske, multinacionalne, multivjerske, antifasisticke Crne Gore. Od tog ideala nikad nijesmo i nikad nećemo odstupiti. Nađe sugradjanke i sugradjane pozivamo da ne nasijedaju na ovakve jeftine provokacije, jer je mir ono najvrednije sto imamo i sto moramo ocuvati. Od nadležnih, prvenstveno Uprave policije, očekujemo da u što kraćem vremenskom periodu rasvijetli ovaj slucaj i pronađe počinioce, a od nadležnog tuzilaštva da ih adekvatno sankcioniše", poručuju iz SD Nikšić.

Koalicija Za budućnost Nikšića: Osuđujemo akt provokacije

Pozivajući na mir, toleranciju i bratsku slogu, koalicija Za budućnost Nikšića osuđuje akt provokacije i pisanja grafita na zidu džamije u našem gradu.

 "Očigledno sa namjerom, smišljeno i podmuklo, ovakvi napadi na pripadnike islamske vjeroispovijesti, sakralni i kulturno-istorijski objekat, daju nam za pravo da zaključimo iz čije kuhinje se šalju gnusne poruke. Bivša vlast na državnom nivou ne miri sa gubitkom fotelja i privilegija, pa sada, na „originalan“ način, preko svojih usijanih glava, a možda i za neki sitan novac, već odavno oprobanom metodom stare Udbe pokušava da podigne međunacionalne i vjerske tenzije u Nikšiću i Crnoj Gori. Udaraju tamo gdje najviše boli, u svetinju", saopštio je Aleksa Kankaraš, potpredsjednik OO SNP Nikšić  i dodaje:

Zbog toga šaljemo jasnu poruku našoj braći islamske vjeroispovijesti, ali i počiniteljima ovog djela da ćemo štititi džamije kao crkve što smo branili, nećemo dati svetinje. Poručujemo takođe našim dragim sugrađanima, da ne nasijedaju na ovakve provokacije nesavjesnih pojedinaca i sada već odlazeće vlasti na lokalnom nivou.Dolazi novo vrijeme mirenja ljudi na našim prostorima, prije svega u Crnoj Gori, i to definitivno DPS mora da shvati. Ako to shvati prije, to će biti bolje za njih.

Očigledno su ovo poslednji pokušaji odlazeće ideologije da zavadi svoje građane. Nećemo dozvoliti da nas više svađaju, da šikaniraju nekoga zbog nacionalne, vjerske ili partijske pripadnosti", kazao je Kankaraš.

Pozivao je nadležne institucije da što prije pronađu i procesuiraju izgrednike.

"Naši sugrađani, braća i sestre islamske vjeroispovijesti imaju punu moralnu podršku koalicije Za budućnost Nikšića, našeg članstva i rukovodećih kadrova. Brat je mio, ma koje vjere bio", zaključio je Kankaraš.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo