4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

26.01.2021 / 18:37 KORONAVIRUS - Den Haag

Nizozemski ministar pravde poručio da će buntovnici biti krivično gonjeni

Nizozemski ministar pravde poručio da će buntovnici biti krivično gonjeni

Ljudi koji su uhapšeni tokom tri noći nemira izazvanih novim policijskim satom u Nizozemskoj u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa suočit će se s brzim krivičnim postupkom, izjavio je u utorak nizozemski ministar pravde, dok se zemlja suočava s najtežim građanskim nemirima u decenijama.

Ministar Ferd Grapperhaus kazao je da će javni tužioci brzo izvesti buntovnike pred sudove i da se suočavaju s eventualnom kaznom zatvora ukoliko budu osuđeni.

- Oni se neće izvući s tim - izjavio je on novinarima u Den Haagu.

Nemiri, prvobitno izazvani oštrim lockdownom zbog koronavirusa, pojačani su pozivima na pobunu koji su kružili društvenim mrežama. Nasilje je preopteretilo policijske kapacitete i dovodilo je do povremenih razmjaštaja vojne policije.

Grapperhaus se obratio novinarima nakon treće noći nemira u gradovima i mjestima u Nizozemskoj, dok su najteži sukobi i pljačke prodavnica viđeni u lučkom gradu Rotterdamu i južnom gradu Den Boschu čuvenom po katedrali.

- Ako pljačkate ljude koji se bore za opstanak, uz pomoć vlade, da zadrže glavu iznad vode, to je potpuno skandalozno - izjavio je Grapperhaus novinarima.

Naglasio je da je policijski sat od 21.00 do 4.30 neophodna mjera u borbi protiv koronavirusa, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo