4°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

26.01.2021 / 16:44 KORONAVIRUS - 1. februara

U ponedjeljak počinje nastava u KS, evo po kojem modelu će se odvijati

U ponedjeljak počinje nastava u KS, evo po kojem modelu će se odvijati
Foto: Ilustracija
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo obavijestilo je učenike i roditelje da će se početak nastave u drugom polugodištu školske 2020/2021. za period od 1. do 5. februara 2021. odvijati po istom modelu koji je bio na snazi do 31. decembra 2020.

Dakle, u prvoj sedmici odvijanja nastave, učenici osnovnih škola prvog, drugog, trećeg, četvrtog i dijelom petog razreda nastavu će pohađati po kombinovanom modelu, dok će učenici od šestog do devetog razreda nastavu pohađati online.

Učenici srednjih škola od prvog do četvrtog razreda nastavu također pohađaju po online modelu od 1. do 8. februara 2021.

Odvijanje nastave od 8. februara 2021. bit će realizovano u skladu sa Uputstvom o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021., broj: 11/04-34-2024-1/21 od 25. januara 2021.

Prema navedenom Uputstvu nastava za razrednu nastavu, od prvog do četvrtog razreda (za pojedine škole i peti razred) će biti realizirana prema kombinovanom modelu, za učenike šestih, sedmih i osmih razreda online, a za učenike devetih razreda u učionicama za sve učenike, ukoliko su škole u mogućnosti ispoštovati epidemiološke mjere, a ukoliko to nije slučaj onda po kombinovanom modelu.

Učenici srednjih škola od 8. februara 2021. prvi, drugi i treći razred četverogodišnjih škola će pohađati nastavu online, dok će učenici završnih razreda srednjih škola - svi učenici IV i III razreda trogodišnjih srednjih škola, nastavu pohađati redovno u učionici, uz obavezu poštivanja svih epidemioloških mjera, a ukoliko to nije slučaj onda po kombinovanom modelu.

Paralelne škole, centri i Srednja muzička škola nastavu pohađaju redovno u školama, dok će se nastava u privatnim školama odvijati redovno ili kombinovano u skladu sa obezbijeđenim epidemiološkim mjerama.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kontinuirano, u saradnji sa nadležnim organima, pažljivo analizira i prati situaciju izazvanu infekcijom Covid-19, radi eventualnog donošenja novih mjera i preporuka za odvijanje neposrednog odgojno-obrazovnog nastavnog procesa u školama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo