1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

25.01.2021 / 23:16 KORONAVIRUS - Generalni sekretar UN-a

Guterres: Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama

Guterres: Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama
Antonio Guterres / Vijesti.ba
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres večeras je upozorio svjetske lidere da se svijet ne suočava samo sa pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom, već i sa egzistencijalnim prijetnjama po klimu i biodiverzitet, ...

... kao i sa mogućnošću da najveće ekonomije, Sjedinjene Američke Države i Kina podijele svijet na dva dijela.

U govoru na virtuelnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Guterres je kazao da stanovništvo ne želi da se ponovi tragedija i kriza kao tokom 2020. godine.

Međutim, ukazao je na mnogobrojne poteškoće sadašnjeg svijeta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi cyber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

"U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svijet na pravi put", rekao je.

Komentarišući COVID-19, on je upozorio da razvijene zemlje griješe, ako misle da su bezbjedne ukoliko vakcinišu svoje stanovništvo i zapostave zemlje u razvoju.

"Vakcine moraju biti viđene kao globalno javno dobro - ljudske vakcine", dodao je, istakavši da proizvodnja vakcina mora biti ravnomjerna za sve u svijetu i po cijeni koju svi mogu da priušte.

Guterres je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbjegla neplaćanja duga u mnogim srednjim i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mjere za umanjivanje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u globalnim institucijama.

Takođe, rekao je da oporavak od koronavirusa mora da doprinese i da se okonča "rat protiv prirode, izbjegne klimatska katastrofa i povrati planeta".

Glavni cilj 2021. godine je izgradnja globalne koalicije za ugljen-neutralnost, rekao je on.

"Svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija treba da usvoje vjerodostojne planove potpomognute srednjim ciljevima za prelazak na neto nultu emisiju do 2050. godine i da sada preduzmu odlučne mjere kako bi se stavili na pravi put", kazao je.

Što se tiče geopolitike, Guterres je rekao da se i dalje "plaši mogućnosti velikog preloma gdje se svijet podijelio na dva dijela, a dvije najveće ekonomije na zemlji predvode dvije oblasti s različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet, i sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

"Moramo učiniti sve što je moguće da se takva podijela spriječi", naglasio je šef Ujedinjenih nacija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo