-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

24.01.2021 / 12:16 KORONAVIRUS - Beograd

Vučić: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju

Vučić: Britanski soj korona virusa stigao u Srbiju
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na televiziji Prva da je britanski soj korona virusa stigao u Srbiju.

“Veoma sam uplašen, ali je važno da smo to otkrili na vrijeme. Sa nadom kažemo da možemo to da zaustavimo”, rekao je on, dodajući da novi soj donijela devojka iz Londona koja ima blaže simptome, javlja Nova.rs.

Vučić je izjavio kako očekuje da u toku dana bude vakcinsano 50.000 ljudi, ali je zabrinut i to ne krije jer je jako teško nabaviti nove vakcine.

“Tačno je da sam zbrinut i to ne krijem, jer je danas teže nabavati vakcinu nego nuklearno oružje. U svijetu se događaju nevjerovatne stvari koje smo djelimično predvidjeli”, rekao je Vučić za TV Prva.

U Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu nemaju nijednu vakcinu, dodao je Vučić.

Navodeći da je Srbija „ubjedljivo“ prva u regionu po broju vakcinisanih na 100.000 stanovnika, Vučić je kazao da očekuje da već sutra Srbija pretekne Dansku i bude “treća u Evropi po broju građana koji su primili vakcinu”.

„Od članica EU bit će samo Malta ispred nas, i na prvom mjestu je Velika Britanija. U svijetu smo na devetom mjestu, a u naredna dva ili tri dana možemo da budemo šesti ili sedmi. To govori da smo imali mudro vođenu politiku ne samo u zdravstvenom sistemu“, kazao je predsjednik Srbije za Prvu televiziju.

On je ponovio da je kineska vakcina „ubjedljivo najskuplja“ i da je Srbija nabavila po jeftinijoj cijeni zahvaljujći tome što je u oktobru pisao kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, ali nije želio da kaže koliko su plaćene te vakcine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo